Minskad konkurrens
Dagens oväntade nyhet var att ägarna till Ulfabgruppen som bland annat driver ambulansverksamheten i Stor-Göteborg och Dalsland sålt verksamheten till Falck som är den andra ledande entreprenören inom ambulansverksamheten i Sverige.
Jag kan glädjas åt att Ulfabs grundare Ulf Lindskog förhoppningsvis fått bra betalt för den fina verksamhet som han tillsammans med medarbete har byggt upp, men måste samtidigt beklaga att konkurrensen inom ambulanssjukvården nu sannolikt kommer att minska till nackdel för regioner och landsting som ska upphandla verksamhet. I går meddelade Region Skåne att de skulle lägga ut all ambulansverksamhet på entreprenad. Dagens affär innebär sannolikt ett anbud mindre när den upphandlingen görs, vilket i sin tur kan leda till en dyrare affär för regionen och skattebetalarna.
Ulfab har, efter vad jag kan bedöma, gjort ett bra jobb i Västra Götalandsregionen ofta i motvind när de mötts av skepsism från tidigare anställda när de vunnit upphandlingar. Det har också varit intressant att se hur en driven entreprenör från Ulricehamn kunnat bygga upp ett företag som vuxit snabbt och i flera stycken också utvecklat ambulanssjukvården - främst i Östergötland där de sedan flera år driver all ambulansverksamhet.
Jag har träffat Ulf Lindskog några gånger och det är en entreprenör som både inger förtroende och respekt. Han har haft idéer, vågat satsa och vunnit. Jag minns när han berättade paniken han fick när han insåg att han vunnit upphandlingen i Östergötland och trodde att de måste räknat helt fel på sitt anbud. Istället blev det startskottet för ett framgångsrikt och växande företag. Det känns tråkigt att han inte längre är med på ambulansmarknaden.
Dagens försäljning reser också en fråga om hur mycket muskler man måste ha för att kunna konkurrera som entreprenör i sjukvården. Vi som tycker det är positivt med alternativ i hälso- och sjukvården gör det ofra för att vi gillar mångfalden och att valfriheten ökar. Samtidigt ser vi en tydlig trend mot standardisering och likriktning i form av att det är kedjor och fancisekoncept som tar över inom handeln. Samma sak riskerar också att ske i vården och i ett avreglerat apotekssystem.
Vi som upphandlare ställer stora krav vid upphandling på leverans av stora volymer, diplomering inom en rad områden och andra krav som det krävs en större organisation för att kunna klara av. Krav som en mindre entrepreör långt ifrån alltid klarar av att leva upp till. Jag tror vi måste se över våra former för upphandling i den offentliga sektorn för att bidra till att behålla mångfalden, för att bidra till att skapa utrymme för nya entreprenörer att etablera sig och för att bidra till att behålla mångfalden för att skapa verklig valfrihet och verkliga alternativ.