Dubbelt så många nollor

I mitten av varje månad går jag omkring i väntans tider - i väntan på ett mejl från Gunnar Numeus på hälso- och sjukvårdsavdelningen. Gunnar är ansvarig för att samla in, ställa samman och pedagogisera resultaten av tillgänglighet, väntetider och vårdgarantin.

Klockan 17.47 i går kom så de efterlängtade novembersiffrorna. Under hela hösten har vi i Västra Götalandsregionen gjort kraftiga förbättringar vad gäller tillgänglighet, minskade väntetider, kortare köer och högre måluppfyllelse av vårdgarantin. Frågan var i vilket utsträckning den positiva trenden skulle fortsätta under november.

Det var riktigt bra resultat som i tabeller och diagram kom upp på min skärm. Antalet väntande till mottagning mer än vårdgarantins 90 dagar hade i november minskat med en tredjedel, från 7 865 personer till 5 252 personer.

Antalet som väntat mer än 90 dagar till operation/behandling har på samma sätt minskat kraftigt för att vara en enskild månad. 750 färre väntande blev resultatet när antalet väntande sjönk från oktober månads 2 582 till 1 831 i november.

Totalt uppgår vår "vårdskuld" till cirka 7 000 personer. Det är 7 000 för många men vi är definitivt på rätt väg. En av de viktiga orsakerna bakom höstens förbättringar tror jag ligger i de extra ansträngningar som görs inom ramen för det vi kallar Höstslaget mot vårdköer där ett viktigt moment är den målrelaterade ersättningen som utgår till de verksamheter som kan uppvisa full måluppfyllelse till vårdgarantins tidsgränser.

Vi fokuserar alltså på de verksamheter som kan redovisa NOLL väntande. Successivt under hösten har antalet nollor dubblerats enligt följande;

Augusti              75 nollor
September       88 nollor
Oktober            105 nollor
November       150 nollor
December           ? nollor

Totalt har vi 338 mätpunkter för vårdgarantin och ska därför ner till 338 nollor. Klarar vi av att nå 200 till årsskiftet?

De senaste dagarnas olika rapporter om vårdgarantin indikerar att det går väldigt bra i Västra Götalandsregionen och får relativt starka position av att vara en föregångare i arbetet med att minska vårdköerna har i och med Gunnars siffror i går ytterligare förstärkt vår position i det avseendet.

Nu sitter vi bara och väntar på nästa mejl från Gunnar i mitten av januari för nästa uppföljning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0