Sjuksköterskeutbildningen

Tisdagen har åter bjudit på en dags studsande upp och ner från talarstolen i regionfullmäktige, men dagen har också erbjudit möjligheter till ett blogginlägg på förmiddagen om patientavgifter och nu ytterligare ett inlägg. Denna gång om den omskakande uppgiften att Högskoleverket haft orken och kraften att underkänna sjuksköterskeutbildningen vid tre lärosäten som kommer att mista sin examensrätt.

Ett av de lärosäten som mister examensrätten är högskolan i Skövde. Det kommer att beröra Västra Götalandsregionens förmåga att försörja oss med nyutbildade sjuksköterskor om de inte lyckas återskaffa examensrätten. I ett kortare ettårigt perspektiv är det kanske inte en katastrof för försörjningen av sjuksköterkor, utmaningen ligger snarast i för högskolan i Skövde att inte tappa kompetens på lärarsidan så att de förhindras att återuppta sitt utbildningsprogram. I ett regionperspektiv riskerar det också att få återverkningar för hela högskolan i Skövde där sjuksköterskeutbildningen är en av de större utbildningarna.

I perspektivet bad-will av att få sin examensrätt indragen är den om möjligt ännu större för de andra två enheterna som blivit av med sin examensrätt, nämnligen Uppsala universitet och Karolinska Institutet - två av Sveriges främsta och internationellt sett kända universitet.

Jag tror kanske inte att det allra sista ordet är sagt i denna diskussion, men jag tycker att Högskoleverket är modigt och att det är riktigt och viktigt att de markerar behovet av såväl kvalitet som ordning och struktur på utbildningarna. Sverige behöver generellt höja kvaliteten på utbildningsväsendet - allt från grundskolan och gymnasieskolan över till högskole- och universitetsnivån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0