Vårdrelaterade infektioner
Studien visade på ungefär samma nivåer som tidigare studier, d v s att var tionde patient som läggs in på sjukhus drabbas av någon form av vårdrelaterad infektion, men den visade också på stora regionala skillnader. Halland var det landsting som kom bäst ur mätningen där 6,4% av patienterna drabbats och Jämtland sämst ut med 14,6% drabbade patienter. Rikssnittet är 11% och Västra Götalandsregionen lyckas som så ofta nästan pricka snittet med 11,2%
Den tumregel som sjukvården brukar använda sig av är att hälften av de vårdrelaterade infektionerna är undvikbara. Potentialen finns således att minska de vårdrelaterade infektionerna med fem procentenheter. Den studie som nu gjorts av SKL är ett led i en gemensam ambition att minska de vårdrelaterade infektionerna i hela landet och är en viktig del för att stärka patientsäkerheten i hälso- och sjukvården.
I Västra Götalandsregionen beräknar vi att de vårdrelaterade infektionerna förutom det lidande det åsamkar den enskilda patienten kostar regionen cirka 600 miljoner kronor årligen. En halvering av de vårdrelaterade infektionerna leder alltså också till en effektivisering på 300 miljoner kronor, eller en knapp procent av sjukvårdens hela budget.
Få saker är mer angelägna i hälso- och sjukvården än att stärka patientsäkerheten. Det är oförsvarbart att var tionde patient som läggs in på sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion. I Västra Götalandsregionen har vi inlett ett arbete mot ökad patientsäkerhet med ett handlingsprogram för säker vård. Det handlingsprogrammet är ett ägaruppdrag från hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) som verksamheterna ska förhålla sig till för att öka patientsäkerheten. Mycket i handlingsprogrammet är just inriktat på att minska de vårdrelaterade infektionerna.
Det handlar i mångt och mycket om ett metodiskt arbete för att undvika urinvägsinfektioner, sårinfektioner och lunginflammation som är de vanligaste vårdrelaterade infektionerna. Det handlar om att minimera de risker som patienter utsätts för bland annat genom att tillämpa basala hygienrutiner. Hälso- och sjukvården är i allt för många fall förvånandsvärt dålig på att tillämpa denna basala kunskap.
Hälso- och sjukvården och dess patienter i regionen och i hela landet har allt vinna på ett ökat fokus mot vårdrelaterade infektioner och patientsäkerhet. Dagens mätning och den publicitet som den förhoppningsvis kommer att medföra kommer att vara ett viktigt inslag för att förbättra situationen.
"var tionde patient som läggs in på sjukhus drabbas av någon form av vårdrelaterad infektion"
Intressanta siffror. Är det sådant alliansen hoppas att minska med sin privatiseringsvård.
Jag läste en riktigt bra bok om ämnet i veckan som jag varmt kan rekommendera. "Vinst" heter boken där flera författare, forskare, politiker och debattörer, tar upp ämnet om vinstintresset i vården. Alla möjliga ståndpunkter togs upp av författarna. Boken gavs ut av Ersta Diakoni.
Hej Magnus,
och tack för tipset om boken "Vinst". Den låter intressant. Det jag är alldeles övertygad om är att ett omfattande och aktivt arbete mot vårdrelaterade infektioner är bland de bästa sätten att skapa såväl mänskliga som ekonomiska vinster i hälso- och sjukvården. Ofta, men inte alltid, har alternativa vårdgivare varit bättre att se till att "ta hem" dessa vinster i form av mindre kvalitetsbristkostnader.
/Jonas