Äldres sjukvård

Ibland så får jag frågor om inte Västra Götalandsregionen borde inrätta Äldrevårdcentraler i regionen. Jag brukar svara att vi redan har ca 140 Äldrevårdcentraler - eller i alla fall 140 vårdcentraler vars främsta målgrupp är de äldre i vårt samhälle.

Sjukvårdskonsumtionen sett ur ett medborgarperspektiv innebär att vi konsumerar sjukvård de första levnadsåren, därefter är konsumtionen måttlig fram till 50-årsåldern för att sakta börja stiga och sedan anta en allt högre nivå i 65-70 års åldern.

De äldre är med andra ord sjukvårdens kärnkonsumenter. Emellanåt tycks vi dock glömma bort att det förhåller sig så. När jag läser handlingarna inför onsdagens sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet har vi en rapport av vad vi gjort med de särskilda stimulansmedel som landsting och regioner erhållit för att förbättra vården för de äldre ser jag en uppsjö av intressanta projekt.

I förra veckan behandlade vi en viktig motion i regionfullmäktige från Monica Selin (kd) om att införa den s k mångbesökarmodellen i regionens hälso- och sjukvård. Mångbesökare är de som ett flertal gånger under året besöker våra sjukhusakuter. Landstinget i Kalmar var först ut i landet med mångbesökarmodellen och identifierade att ca 550 patienter stod för 21 000 besök vid sjukhusen. Det är nästan 40 besök per person och år i målgruppen. 

Det finns mångbesökare som inte tillhör gruppen äldre, men de allra flesta är multisjuka äldre. Det är en målgrupp som inte ska sitta och vänta på sjukhusakuterna. Det är kända patienter som måste få ett bättre mottagande än att vänta på akuterna. Öppna returer till vårdavdelningarna och Närvårdsavdelningar dit även primärvården kan skriva in patienterna är några av lösningarna för att ordna vården bättre för denna grupp.

De äldre är sjukvårdens kärngrupp. Det borde vi tänka på lite oftare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0