GP:s vilseledande information

Göteborgs-Posten har på söndagen återigen en ledare som kritiserar politiken i Västra Götalandsregionen. Inte så mycket att hetsa upp sig över egentligen då man börjat bli van av att få kritik från det hållet, men det är samtidigt lite märkligt att samma tidnings ledarsida i flera år tyckt att det görs för lite satsningar på vården samtidigt som skatteuttaget i regionen är för stort. Jag kan bara konstatera att det är lätt att bedriva politik på en ledarredaktion när man varken behöver ta något ekonomiskt ansvar eller helhetsansvar för sina åsikter.

I söndagens ledare refereras till onsdagens beslut i hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) om att erbjuda NUPP-undersökningar till vissa grupper av gravida kvinnor som ett "tvärstopp". Att utöka servicen och verksamheten med att erbjuda fosterdiagnostik med ett kombinerat test (eller KUB-test) när NUPP-testet är en del är för GP ett "tvärstopp".

När vi genomför denna reform önskade HSU att vi gör det på ett bra sätt. Det kräver utbildning av personal, viss investering i utrustning, utformande av bra informationsmaterial med mera. Vi konstaterade att vi inte kan gå från nuvarande läge till att erbjuda alla ca 20 000 gravida mödrar i regionen KUB-test på en gång, utan att vi skulle riskera allvarliga kvalitetsbrister.

I det läget beslutade vi oss för att börja med en målgrupp som rymmer kvinnor över 35 år, de som bär på anlag för svåra ärftliga sjukdomar och de som känner stark oro för att föda ett barn med t ex en kromosomavvikelse.

Det är detta som GP kallar ett "tvärstopp" till skillnad från, som GP skriver, "Det finns landsting som värnar om kvinnor och deras ofödda barn. Stockholm till exempel. Där skall alla gravida erbjudas KUB-test, fosterdiagnostik för att undersöka risken för att fostret har någon typ av allvarlig skada."

Vilken information får då stockholmarna som går in på landstinget vårdguide? Jo, där framgår följande: "Nupp-undersökningen erbjuds till kvinnor över 35 år, om du själv, syskon eller nära släkting har kromosomavvikelse och känner osäkerhet inför fostervattenprov."

Det tycks som att besluten om målgruppen för NUPP-test i Stockholm och Västra Götaland är rätt så likalydande men det var väl för jobbigt att kolla upp för en ledarjournalist när man kan gå på hörsägen istället.

Vill bara tillägga att av HSU i samma ärende i onsdags också hanterade frågan om organscreening, som GP också kritiserar i sin ledare. Jag noterar att GP inte heller i den frågan har tagit del av HSU:s beslut utan fortsätter att slåss mot något de tror är regionens uppfattning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0