Knapp vårdekonomi?
I slutet av förra veckan dök det upp rapporter från bland annat landstingen i Gävleborg och Västmanland om besparingsplaner för att anpassa verksamhetens kostnader till intäkterna. Inom de närmaste veckorna kommer landets landstings ekonomiska resultat för 2007 att framläggas. Det kommer med all sannolikhet att rapporteras sämre ekonomiska resultat för 2007 jämfört med 2006 trots fortsatt goda skatteintäkter.
Är de goda tiderna över? Nej, men de extremt goda tiderna är över. Oron i världsekonomin risker just nu att bli en självuppfyllande profetia och vi kommer troligen att se en avmattning (om inte värre) i ekonomin.
Jag har i dag suttit i möte med majoriteten för en första diskussion om budget för 2009. Det har ännu inte handlat om pengar och siffror, utan mer om inriktning, mål och omvärldsanalys. Jag är dock tacksam för att Västra Götalandsregionen för 2007 kommer att kunna visa ett ekonomiskt överskott kring en miljard kronor. Det skapar en grund för viss arbetsro och möjligheter till vårdutveckling istället för besparingsplaner i regionen, men det finns orosmoln även på vår himmel.
Ett flertal landsting håller redan på med anpassningsåtgärder kopplat till innevarande års ekonomi, många andra kommer att tvingas till anpassningsåtgärder i sitt budgetarbete för 2009. Som alltid i dessa situationer så ökar kostnadsutvecklingen i en högkonjunktur. Problemet är att kostnadsutvecklingen inte avtar lika snabbt som skatteintäkterna i ett läge där vi går mot sämre tider. Det är detta som ställer till med bekymmer för ett flertal sjukvårdshuvudmän, men jag räknar med att den anpassningen skall vara lättare att klara i Västra Götalandsregionen.
Vi går mot en spännande framtid, men också lite oroligare.