Patientsäkerhet

Jag har ägnat dagen åt en av de viktigaste och trevligaste mötesplatserna som jag har förmånen att få närvara på som ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott. Fem gånger om året inbjuds till ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden. Regionen har allt sedan starten inrättat 25 medicinska sektorsråd för de olika medicinska specialiteterna. Sektorsråden har en oerhört viktig funktion som normgivare och rådgivare inom de olika medicinska specialiteterna.

Dagens ordförandekonferens hade patientsäkerhet som tema och det blev en lärorik dag. Patientsäkerhetsfrågorna är en av de verkliga utmaningarna i vår hälso- och sjukvård. Inte för att jag tror att patientsäkerheten i Sverige är så särdeles dålig varken i ett internationellt perspektiv, men det finns definitivt ett förbättringspotential genom att höja kvaliteten och patientsäkerheten.

Det som trots allt är lite skrämmande är att var tionde patient som ligger inne på sjukhus drabbas av någon form av vårdrelaterad infektion. Kostnaderna för dessa vårdrelaterade infektioner beräknas till nästan 4 miljarder kronor i svensk hälso- och sjukvård. För oss i Västra Götalandsregionen motsvarar det ca 650 miljoner kronor. Det är onekligen en spännande och utmanande potential för verksamheterna.

En gemensam strategi för att öka patientsäkerheten har lanserats av Sveriges kommuner och landsting. Det är ett bra initiativ även om det kan finnas frågetecken för hur arbetet ska kunna följas och utvärderas på ett riktigt bra sätt. Det viktiga är dock att det tas initiativ och att sjukhusens (och primärvårdens) linjeorganisationer bedriver ett målmedvetet arbete för att minska de vårdrelaterade infektionerna. Egentligen handlar mycket av patientsäkerhetsarbetet om att systematiskt jobba utifrån den kunskap vi har och att tillämpa den konsekvent, och att dessutom systematiskt lära av de avvikelser som kommer att ske för att ytterligare förbättra sitt eget arbete.

Görs det så kommer resultaten att synas både för de enskilda patienterna och för vårdgivarens ekonomi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0