Regional utveckling av psykiatrin
Har i dag haft en fullspäckad dag med sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) från morgon till sen eftermiddag och efterföljande presskonferens och telefonsamtal med enskilda journalister och alla andra som försökt nå mig under dagen.
Dagens "stora" ärende på HSU var frågan fosterdiagnostik och preimplatatorisk genetisk diagnostik (PGD), men om detta bloggade jag efter ett kunskapsseminarium vi hade för några veckor sedan.
Jag vill istället lyfta fram ett ärende som vid dagens möte var ett informationsärende och som blir ett beslutsärende om några veckor. Det handlar om regionövergripande insatser för att uppfylla den regionala utvecklingssplan för psykiatrin.
För tre år sedan antog regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen en regional utvecklingsplan för psykiatrin och regionen nämnder och styrelser har fått uppdraget och tagit initiativ till att förstärka psykiatrin i syfte att nå flera av målen i utvecklingsplanen.
Efter något år med den regionala utvecklingsplanen identifierade vi dock att det fanns problem kring några små patientgrupper som krävde mer av en regional planering för att se till att få en utveckling i linje med utvecklingsplanen och HSU tog så initiativ till att belysa vilka dessa frågor är och vad vi kan göra för att möta behoven.
Jag är därför väldigt glad för att vi om ett par veckor får chansen att satsa resurser för att förstärka vården på följande områden:
- Regionalt utrednings- och bedömningsteam för transsexualism (placerat i Alingsås)
- Försträkt öppenvård för utvecklingsstörda med psykisk sjukdom (centrum i Mölndal)
- Utökning av metadonbehandling i regionen (reionalt ansvar för beroendekliniken vid SU/Östra)
- Regionalt kompetenscentrum inom psykiatrin (frågan återkommer senare under våren)
- Riktlinjer för ätstörningsvården som sker utanför Västra Götaland (förstärkt kvalitetssäkring)