Regionbildningar

Har i dag varit i Eskilstuna och träffat ett 60-tal folkpartister från Mälardalsregionen som haft en konferens om framtidens regionbildningar. Det är spännande att se vilka aktiviteter som nu sker runt om i landet i spåren av Ansvarskommitténs förslag om att Sverige bör organiseras i ett mindre antal regioner istället för dagens 21 landsting och regioner, med ansvar för såväl hälso- och sjukvård som för regionala utvecklingsfrågor.

Då jag har haft förmånen att ha fått vara med under de drygt nio år som Västra Götalandsregionen har funnits så har jag förhoppningsvis också en del kunskap och erfarenheter att förmedla om vår regionbildning. I det läget är det spännande och intressant att möta den kunskapstörst som finns runt om i landet. Tidigare i höstas fick jag chansen att tala inför hela Norrbotten landstingsfullmäktige och jag har också varit runt på en hel del andra partiarrangemang.

Är regioner bättre än landsting? Har sjukvården i Västsverige blivit bättre sedan vi bildade en region? Tja, det finns inte helt givna svar på de frågorna. Har sjukvården blivit bättre? JA definitivt, men det hade den blivit även med de tidigare landstingen i Västsverige. Är regioner bättre än landsting? JA, men inte givet ur ett sjukvårdsperspektiv. Skälet för att bilda regioner är i första hand för att möta utmaningarna kring de regionala utvecklingsfrågorna. Efter nio år med Västra Götalandsregionen måste jag dock säga att regionbildningen också har inneburit stora fördelar för hälso- och sjukvården, eller kanske ännu tydligare - vi är som region bättre rustade att möta framtidens utmaningar än vad vi hade varit som enskilda landsting.

Regeringens samordnare Jan-Åke Björklund deltog också på konferensen och rapporterade om vad som händer i regionprocessen runt om i landet. Det finns ett brett intresse från princip alla partier i alla delar av landet för att bilda regioner. Problemet är att regeringen är helt passiviserad och att statsministern är direkt motståndare. Att det är ett problem visar sig tydligt på Mälardalsmötet idag.

Kartbilden för Sveriges framtida regioner börja klarna. Norrlandslänen har formerat sig. Sydsverige är på god väg att bli klara över vad de vill. Västsverige är redan organiserat (och Halland förblir som det är) och Östra Götaland är på väg att ta form. Svealand eller Mälardalen återstår. Det innehåller länen Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland och Stockholm.

Risken med en Mälardalsregion - Uppsala, Västmanland, Sörmland, Örebro och Stockholm - är att Gävleborg, Dalarna och Värmland blir någon form av restpost som inte har någon större samhörighet med varandra och inte heller är någon kulturgeografiskt naturlig enhet. Är det tillväxtfrågorna eller sjukvården som ska stå i centrum när regioner bildas? Ja frågorna blir många och när statsministern har placerat sig själv på läktaren riskerar vi att få 2-3 landsting/län som blir över och inte hör hemma någonstans. Det hade kunnat undvikas med en mer aktiv regering som framstått som ledare i processen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0