Rikssjukvårdsansökan

Vid dagens sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) behandlade vi regionens första ansökan om att få bedriva rikssjukvård i enlighet med Socialstyrelsens nya riktlinjer med klassificering och tillståndsgivning för att få bedriva rikssjukvård. Först ut är barnhjärtkirurgi där Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Lunds universitetssjukhus är de två enheter i landet som redan idag samlar hela landets barnhjärtkirurgi.

För att Socialstyrelsens rikssjukvårdsnämnd (där jag också har fått förtroendet att ingå) skall kunna besluta om tilldelning av tillstånd att bedriva rikssjukvård så måste ansökande enheter ange en omfattande ansökan som beskriver hur man jobbar, vilka resultat man har, vilken forskning som är knuten till verksamheten med mera.

Jag har haft en viss oro för att det som lekman i rikssjukvårdsnämnden skall vara svårt att kunna ta del av allt medicinskt material för att fullt ut begripa det och kunna fatta rationella beslut, men den oron stillades till viss del när jag tog del av underlaget till den ansökan som HSU i dag gjorde om att få bedriva barnhjärtkirurgi som rikssjukvård vid SU:s barn- och ungdomssjukhus.

Vid föredragningen på dagens utskottsmöte var jag fräck nog att ställa frågan till verksamhetsledare och områdeschef om verksamheten verkligen är så bra som den beskrivs i ansökan. Mitt syfte med frågan var inte att ifrågasätta trovärdigheten i ansökan för jag vet sedan tidigare att man utför ett mycket högkvalitativt arbete vid enheten.

Däremot är ansökningsförfarandet intressant i sig. För att få statusen att bedriva rikssjukvård måste berörda verksamheter "bevisa" sin kompetens för att komma ifråga. Hur arbetar man i verksamheten för att uppfylla de parametrar som vi betecknar som "God Vård" - säker, effektiv, patientfokuserad, jämlik, kunskapsstyrd och tillgänglig vård.

Varför ställer vi inte samma krav på att all annan hälso- och sjukvårdsverksamhet i den övriga högspecialiserade sjukvården, i länssjukvården och i primärvården lika tydligt kan visa upp hur man jobbar i enlighet med "God Vård". Det är inte något litet material som har tagits fram inför ansökan om barnhjärtkirurgin som rikssjukvård och att kräva samma sak av all verksamhet i hälso- och sjukvård skulle kanske leda till en administrativ kolapps, men jag tror att vi måste närma oss det arbetssättet, om än i kanske bantad omfattning, för all hälso- och sjukvård om vi menar allvar med att verkligen sätta kvaliteten i fokus framöver.

Jag har i alla fall fått en tanketråd som kommer att följa mig den närmaste tiden, vad det resulterar i för vi väl se vad det lider.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0