1% i frisktandvården

Under ett par veckor genomför vi i regionen det som kallas bokslutssamtal mellan regionstyrelsen och alla nämnder och styrelser. Det är ett viktigt sätt att från ägarens sida göra en uppföljning av fjolåret samtidigt som vi blickar framåt. Det blir ibland en blandad kompott av regionens olika verksamheter under en dag.

I dag har vi träffat tandvårdsstyrelsen, styrelsen för Västarvet och styrelsen för Göteborgs Symfonikerna.

Tandvårdsfrågorna riskerar ofta att bli den lite bortglömda frågan i hälso- och sjukvården. Det beror säkert både på att den verksamheten är relativt liten till omfattningen, men kanske främst för att "hälsan tiger still".

En av de roliga rapporterna som gavs vid dagens uppföljningsmöte var att den abbonemangstandvård eller friskvård som regionen på bredden började lansera i april 2007 redan hade samlat en procent av den vuxna befolkningen i regionen. Under 2008 är målet att få med ytterligare en procent av invånarna. Jag tror att det finns goda chanser att överträffa det målet med råge när folk får upp ögonen för frisktandvårdens alla fördelar.

Under många år har flera regeringar brottats med frågan om kostnaderna för tandvården - både statens kostnader och enskilda människors kostnader vid behov av större insatser. Frisktandvården är det geniala systemet att med en försäkringspremie dela risken för höga tandvårdskostnader med andra. Dessutom uppmuntrar systemet till en god förebyggande tandvård från såväl den enskilde som från tandvården.

Frisktandvården är ett system för framtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0