Apotekets omreglering

Idag kom så den omtalade utredningen om Apotekets framtid. Den förväntade avregleringen blev istället en omreglering där det mesta egentligen blir sig likt förutom att det kan komma andra aktörer som driver själva utlämningsbutikerna. Nuvarande regelverk skall i huvudsak finnas kvar och den nuvarande prissättningsmodellen via Läkemedelsförmånsnämnden kommer att finnas kvar. Det offentligt ägda Apoteket AB kommer att ha ett fortsatt ansvar för apotektsverksamheten i glesbygden för att garantera tillgänglighet på en avreglerad marknad.

Jag tror med andra ord inte att det kommer att bli några revolutionerande förändringar - och det är i grunden bra. Det offentligt ägda Apoteket AB är trots vissa brister en bra partner till hälso- och sjukvården, och bolagets verksamhet åtnjuter ett relativt stort förtroende hos befolkningen och står för trygghet och seriositet, vilket är viktigt med en sådan viktig verksamhet.

Det skall bli spännande att följa utvecklingen för apoteksmarknaden med omregleringen vid nästa årsskifte. Förutsättningarna för att den skall lyckas tror jag ökade med att det blev en i huvudsak omreglering och inte en avreglering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0