Hälsa som tillväxtfaktor

"Hälsa som tillväxtfaktor" var temat för fredagens årliga folkhälsodag i Västra Götalandsregionen. Många bra och intressanta talare bidrog med sina kunskaper i ämnet, bland annat Gunnar Ågren och Gunnar Wetterberg. Slutsatsen jag drar efter den intressanta dagen är att hälsa är en tillväxtfaktor och att tillväxt är en hälsofaktor.

På konferensen talade också Pia Arenblad som är verksamhetsledare på Skådebanan, en kulturverksamhet i Västra Götalandsregionen. Redan på torsdagen hade jag hört Pia tala i samband med sammanträden på Sveriges kommuner och landsting och det var lika intressant på fredagen.

Skådebanans vision är "att vi med kulturen som verktyg ska medverka till att skapa ett kreativt arbetsliv där mänskligt växande står i fokus för tillväxt." och de arbetar gentemot arbetsgivare i såväl privat som offentlig sektor. Efter att ha lyssnat till Pia Arenblad så inser man hur mycket vi riskerar att missa i våra traditionella organisationer och traditionella organisationssystem. Skådebanan bidrar till att införa och frigöra kreativiteten på arbetsplatser runt om i regionen. Resultaten är talande både i ett tillväxtperspektiv som i ett hälsoperspektiv.

Slutsatsen är att kultur är hälsa och hälsa är tillväxt och tillväxt är välstånd. Det skulle vara spännande att se flera av regionens sjukvårdsverksamheter ta hjälp av Skådebanan att utveckla sitt arbete och sin arbetsorganisation och sin arbetsplats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0