Nytt sjukhus i Fyrbodal?

Under tisdagen presenterade moderaterna i Västra Götalandsregionen ett förslag om att det bör byggas ett (1) nytt sjukhus i trakterna av Uddevalla och Trollhättan. Sedan länge finns det ett akutsjukhus i Uddevalla (Uddevalla sjukhus) och ett i Trollhättan (NÄL, Norra Älvsborgs lasarett) i området. Under en längre tid har regionen försökt finna en lösning på en lämplig arbetsfördelning mellan de båda akutsjukhusen med 25 km avstånd. Det har under året blivit allt tydligare att det inte går att upprätthålla kompetens med tillräcklig kvalitet på två sjukhus som "gör allt".

Efter många år av utredande och debatter fattade styrelsen för NU-sjukvården strax före jul ett inriktningsbeslut för en arbetsfördelning mellan sjukhusen. Majoritetspartierna - fp, c och s - samt vänsterpartiet biträdde förslaget medan m och kd röstade emot. Den stora debatten har rört Uddevalla sjukhus status när NÄL har pekats ut som det bredare akutsjukhuset samtidigt som Uddevalla sjukhus ska få över dygnet reducerad akutsjukvård med en större inriktning på planerad vård.

Under flera år har moderaterna förespråkat mindre självständiga enheter med eget ledningsansvar. När nu beslut till slut är fattat svänger (m) 180 grader och vill bygga ett helt nytt sjukhus.

Till en kostnad av uppskattningsvis 5-6 miljarder vill de försöka hitta en alternativ lösning på den segdragna konflikten om vilket av sjukhusen som skall ha vilken inriktning.

Det är ändå lite förvånande att (m) väljer att gräva så djupt i skattebetalarnas plånböcker att de blockerar nästan allt investeringsutrymme för flera år framöver.

Där (m) under flera år har kritiserat oss i majoriteten för att vilja förändra Uddevalla sjukhus status intar de plötsligt hållningen att Uddevalla sjukhus skall läggas ned.

Var ska det föreslagna nya sjukhuset placeras? I Trollhättan? i Uddevalla? eller i Vänersborg? eller någonstans mitt emellan dessa orter?

På den frågan väljer (m) att passa tills vidare, vilket gör att hela den lokalpolitiska konflikten består. Den naturliga kompromissen är väl att lägga ett nybyggt sjukhus någonstans mellan städerna. Ett nytt sjukhus där inga människor bor.

Förslaget om att samla verksamheten vid ett enda sjukhus är i sig inte fel, även om det blir ett väldigt stort sjukhus. Men moderaternas förslag är inte bara ofärdigt i sitt grundförslag. Det är också ett orealistiskt ekonomiskt projekt, och vad skall hända med nuvarande Uddevalla sjukhus och NÄL under de 8-10 år det skulle ta att ha ett nytt sjukhus? Status Quo? I så fall kommer båda sjukhus att hinna förblöda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0