Pneumokockvaccin

I dag har Socialstyrelsen kommit med det glädjande förslaget om att införa vaccin mot pneumokocker i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Pneumokocker orsakar en mängd sjukdomar, bland annat allvarliga luftvägsinfektioner. Risken att drabbas av invasiv pneumokocksjukdom är som störst de första levnadsåren och efter pensionsåldern.

Ett införande av pneumokockvaccinet i det allmänna barnvaccinationsprogrammet innebär ett förstärkt skydd och ett antal tragiska dödsfall kommer att kunna förhindras årligen. Ett införande kommer också att innebära ökade kostnader för regioner och landsting men vi räknar med att staten tar ansvaret för våra ökade kostnader då staten är den part som kommer att nå de ekonomiska vinsterna i form av lägre sjuklighet bland barn och därpå följande ersättningar för vård av sjukt barn.

Socialstyrelsens förslag ska nu remissbehandlas för att sedan kunna leda till ändrade föreskrifter under året. Vi i Västra Götalandsregionen har under året kritiserats för att vi (likt de flesta landsting) har valt att avvakta ett införande av generell pnemokockvaccinering på barn. Personligen har jag ett tag varit övertygad om vinsterna med pneumokockvaccinering, men för mig har det också varit viktigt att få ett tydligt utlåtande från Socialstyrelsens expertgrupp innan vi har gått till verkställighet.

Nu hoppas och räknar jag med att vi ska kunna göra det någon gång under 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0