Sjukvårdstoppen 2008 - del 2

Tidigare i höstas gjorde jag ett försök att spana in i 2008 vid en konferens för alla anställda på regionens hälso- och sjukvårdsavdelning. Resultatet av denna spaning blev en topplista med de 10 frågor som jag både tror och hoppas skall vara i fokus i sjukvården under detta år, men ingen topplista utan frågor som åker ut från listan och "bubblare" som har chansen att ta sig in på Sjukvårdstoppen 2008.

I del 2 presenteras 2008 års Bubblare.

Bubblarna är frågor som kan bli heta men som inte riktigt tar sin in på min topplista över 2008 års hetaste sjukvårdsfrågorna i Västra Götalandsregionen.

Bubblare 1: Jämställd vård

Frågan om könsspecifik medicin hoppas jag kommer att få ett betydligt större fokus under 2008. I regionen satsar vi under året 10 miljoner kronor på att bygga upp ett kompetenscentrum för jämställd vård. Min förhoppning är att det är början på att få en jämställd vård där patienter behandlas lika respektfullt och med samma engagemang oavsett om de är män eller kvinnor, men att kunskapen om deras könstillhörighet också kan vara en viktig faktor för att få rätt vård och omsorg.

Bubblare 2: Den prehospitala vården

I regionen står vi inför en ny upphandling av alarmerings-, prioriterings- och dirigeringsfunktionen som SOS Alarm sköter idag. Under 2007 skedde också en del incidenter i regionen som gör att frågan om den prehospitala vården kommer att vara fortsatt het under året. Den högre kunskapsnivån i ambulanssjukvården kan ytterligare förbättras liksom ambitionen att få till stånd ännu bättre vårdkedjor mellan sjukvården och den prehospitala vården.

Bubblare 3: Hjärtriktlinjer

Socialstyrelsens nya hjärtriktlinjer kommer att ställa krav på hjärtsjukvården, men också på oss politiskt att kunna finansiera ökade åtaganden inom områden som prioriteras högre än tidigare i de nya riktlinjerna. Den mer akuta hjärtsjukvården i regionen fungerar riktigt bra för närvarande men en bra balans mellan PCI-ingrepp och öppen thoraxkirurgi. De nya riktlinjerna höjer kraven på alla i sjukvården - till nytta för patienter som kan få bättre livskvalitet.

Bubblare 4: Förlängningen av den fria barn- och ungdomstandvården

Förlängningen av den fria barn- och ungdomstandvården åkte ut från listan i denna förra delen då beslut är fattade och vi är på väg in i en genomförandefas. Det finns dock händelser som kan göra frågan till en bubblare under 2008. Det finns ett överklagande till länsrätten om att förlänga barn- och ungdomstandvården i regionen. Riksdagen förväntas under våren fatta beslut om en ny tandvårdsförsäkring som också kan påverka läget.

I nästa del av sjukvårdstoppen kommer jag att presentera vilka händelser som ligger på platserna 10-8.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0