Sjukvårdstoppen 2008 - del 3

Tidigare i höstas gjorde jag ett försök att spana in i 2008 vid en konferens för alla anställda på regionens hälso- och sjukvårdsavdelning. Resultatet av denna spaning blev en topplista med de 10 frågor som jag både tror och hoppas skall vara i fokus i sjukvården under detta år, men ingen topplista utan frågor som åker ut från listan och "bubblare" som har chansen att ta sig in på Sjukvårdstoppen 2008.

I del 3 presenteras de tre områden som intagit platserna 10-8.

Plats 10 - Vacciner

2008 kommer att bli ett år när diskussioner om vacciner står högt på dagordningen. Alla väntar på Socialstyrelsens remiss om barnvaccinationsprogrammet. Pneumokockvaccin och HPV-vaccin dominerar diskussionen. Frågan om HPV-vaccinet i svensk sjukvård blir än hetare med ytterligare ett vaccin på banan. I vår region fortsätter den ständiga diskussionen om influensavaccinet skall vara gratis för riskgrupperna. Tre nya vetenskapliga rapporter i höstas pekade åt delvis olika håll.

Plats 9 - Cancersjukvården

Under förra året blev Socialstyrelsens nationella riktlinjer kring de tre stora cancersjukdomarna färdiga. Regionens egen översyn av cancersjukvården ledde fram till sex fortsatta utredningsuppdrag som kommer att återredovisas i början av 2008 och leda till åtgärder för att ytterligare höja kvaliteten på cancersjukvården i Västra Götalandsregionen. Att dessutom regeringen initierat ett arbete med en nationell cancerplan förstärker intrycket av att cancersjukvården kommer att bli en av årets hetare frågor.

Plats 8 - Läkemedel

Kostnaderna för läkemedel står för 12-15 procent av sjukvårdens kostnader. Under några år med lägre kostnadsutveckling så anas nu ett tuffare tillvaro. Dessutom saknas ännu ett avtal mellan landets regioner och landsting samt regeringen för regionernas och landstingens kostnadsansvar. Öppna jämförelser från i höstas indikerade att vi i vår regionen både har en överskrivning som en underförskrivning. Många projekt är nu på gång för att få en så optimal förskrivning av läkemedel som möjligt. Särskilt viktigt kommer arbetet med äldre och läkemedel att vara.

I morgon fortsätter presentationen av Sjukvårdstoppen 2008 med de händelser/områden som placerat sig på min topplistas platser 5-7.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0