Sjukvårdstoppen 2008 - del 4

Tidigare i höstas gjorde jag ett försök att spana in i 2008 vid en konferens för alla anställda på regionens hälso- och sjukvårdsavdelning. Resultatet av denna spaning blev en topplista med de 10 frågor som jag både tror och hoppas skall vara i fokus i sjukvården under detta år, men ingen topplista utan frågor som åker ut från listan och "bubblare" som har chansen att ta sig in på Sjukvårdstoppen 2008.

I del 4 presenteras de tre områden som intagit platserna 7-5.

Plats 7 - Psykiatrin

Måste själv erkänna att jag blev förvånad över att psykiatrin inte hamnade högre upp på min topplista. Skälet från min sida är inte att utvecklingen av psykiatrin är mindre viktig 2008 än tidigare år - det finns fortsatt många utmaningar och förbättringsmöjligheter, men i Västra Götalandsregionen har vi haft så många processer på gång som nu resulterat i olika utvecklingsplaner, kvalitetsarbete, tillgänglighetsarbete med mera att 2008 mer blir ett år av arbete än av ytterligare initiativ inom området.

Plats 6 - Utveckling av beställar/utförar-modellen

I Västra Götalandsregionen är beställar/utförar-modellen den huvudsakliga styrmodellen mellan de 12 hälso- och sjukvårdsnämnderna och de 13 utförarstyrelserna för sjukhusen, primärvården, tandvården och handikappverksamheten samt den privat drivna sjukvården. Under 2008 kommer mycket fokus att läggas på att utveckla modellen för att göra den bättre, och en ny tidsplan för beställnings- och överenskommelsearbetet kommer att ställa stora krav på alla aktörer i systemet.

Plats 5 - NU-sjukvården

NU-sjukvården med de stora länssjukhusen i Uddevalla och Trollhättan (NÄL) samt lokalsjukhusen i Lysekil, Bäckefors och Strömstad har varit den sjukhusgrupp med störst svårigheter att få till en ändamålsenlig struktur. Efter många års utredande och många diskussioner har styrelsen för sjukhuset nu beslutat om en arbetsfördelning mellan de båda stora enheterna. Den arbetsfördelningen ska under de kommande åren genomföras och det kommer säkerligen både bli lätt och svårt, framgångar och motgångar och oavsett om vi önskar det eller inte så kommer NU-sjukvården att stå i fokus 2008.

I morgon kommer tre av de fyra sista platserna att presenteras. De områden som hamnade på plats 2-4.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0