Sjukvårdstoppen 2008 - del 5

Tidigare i höstas gjorde jag ett försök att spana in i 2008 vid en konferens för alla anställda på regionens hälso- och sjukvårdsavdelning. Resultatet av denna spaning blev en topplista med de 10 frågor som jag både tror och hoppas skall vara i fokus i sjukvården under detta år, men ingen topplista utan frågor som åker ut från listan och "bubblare" som har chansen att ta sig in på Sjukvårdstoppen 2008.

I del 5 presenteras de tre områden som intagit platserna 4-2.

Plats 4 - Ekonomin

Under de senaste åren har Västra Götalandsregionen haft en mycket bra ekonomisk situation såväl för sjukvården som för hela regionkoncernen. En god kostnadsutveckling har också lett till tydliga produktivitetsökningar i sjukvården. Även om regionen även 2007 kommer att göra ett miljardöverskott så finns det mörkare moln på himlen. Allt tyder på att vi nu står på toppen av konjunkturen och att skatteintäkterna inte kommer att fortsätta växa i samma snabba takt. Dessutom tecknas nu mer generösa löneavtal och kostnadsutvecklingen är på väg uppåt. Även om 2008 nog kommer att leda till ett plusresultat för regionen så gäller det för regionen att börja anpassa ekonomin till en lägre kostnadsutveckling åren som kommer.

Plats 3 - Vårdgarantin

Vårdgarantin har legat på topplistan i flera år och kommer att vara kvar. Vi har kunnat se en mycket positiv utveckling av tillgängligheten det senaste året även om en hel del åter innan vi kan vara nöjda. Det kommer därför att vara av yttersta vikt att fortsatt rikta stort fokus på att klara av att uppfylla vårdgarantin i regionen sjukvårdsverksamheter. Det är en oerhört viktig trovärdighetsfråga för hela hälso- och sjukvården att klara av att leverera även lägre prioriterad vård utan orimliga väntetider.

Plats 2 - Primärvården

För mig är det självklart att primärvården kommer mycket högt upp på en topplista som denna. En fungerande primärvård är nyckeln till ett fungerande sjukvårdssystem. Vi gör nu en större översyn av hela primärvården i regionen för att skapa bättre förutsättningar för primärvården att verkligen klara av att leva upp till de förväntningar, förhoppningar, krav och önskemål vi har på vad primärvården skall uträtta. Nyckelfrågan i detta är hur vi skall kunna rekrytera fler specialister i allmänmedicin både på kort och lång sikt.

I morgon presenteras vilken fråga/område som jag hoppas kommer att ta störst utrymme i sjukvården under 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0