Akutsjukvården

Sen onsdag kväll och EM-sommaren är över - för svenska fotbollslandslaget. Förstår inte riktigt hypen kring EM. GAIS var ju inte med i år heller. Som fotbollsälskare är EM trevligt och det är faktiskt ganska skönt att slippa den ångest och de nerver och den anspänning som följer med att GAIS spelar allsvensk match. Fotbolls-EM är avkoppling där man kan njuta av spelet utan att behöva bry sig så mycket om resultatet. Och nej, jag tror inte ens att GAIS hade slagit Ryssland ikväll.

Under dagen har vi haft terminens sista sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) i regionen, med flera både viktiga och intressanta ärenden. Några av dem var;

- allmän pneumokockvaccination för alla som föds efter sista september 2009.
- utveckling av ersättningssystem och målrelaterad ersättning för sjukhusens somatik och psykiatri
- screening för 65-åriga män för bukaortaaneurysm (bråck på kroppspulsådern)
- återrapport kring den breda översynen av cancersjukvården och satsning på 15 Mkr för förbättrad palliativ vård

Dessutom lade majoritetspartierna - (fp), (c) och (s) - fram ett förslag om att ta fram en plan för hur akutsjukvården kan utvecklas i regionen. Jag skulle vilja säga att det finns inget annan område i sjukvården som är så rosat och risat. Rosat för de fantastiska livräddande åtgärder som görs, och risat för långa väntetider, bristande service och dålig information.

HSU har idag gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att göra en översyn av akutsjukvården och återkomma med en utvecklingsplan där vi särskilt önskar få några frågor belysta med förslag till åtgärder;

- bättre bemötande, service information och vägledning till patienterna
- verksamhetsanpassad bemanning
- behovet av akutläkare
- bättre flöden och logistik, samt
- måltal för verksamheten

Måltal för verksamheten handlar om att på akuterna planera bemanning, rutiner, organisation och flöden så att  X % av dem som söker vård vid akuten skall vara utredda och bedömda inom Y timmar, och att ytterligare Z % skall vara utredda, bedömda och klara inom W timmar.

Det har förts en debatt om vårdgarantier, men det går aldrig att garantera något vad gäller akutverksamheten - det är ett av syftena med en akutmottagning, man vet aldrig vad som händer eller när det kommer högre prioriterade patienter som måste gå före dem som redan väntat länge. Dessutom kan man fråga sig hur en patient  med en vårdgaranti på en akutmottagning ska kunna kompenseras om garantitiden inte följs? vård på en annan akutmottagning??

Sjukhusens akutmottagningar är viktiga trygghetssymboler, och då är det viktigt att såväl invånare som patienter känner trygghet i att kunna få ett professionellt bemötande och en professionell medicinsk hjälp inom rimliga tidsgränser.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0