Liten påverkan av strejken

Under de veckor som Vårdförbundet strejkade under april och maj (främst i maj) pågick heta diskussioner om hur mycket detta skulle försämra måluppfyllelsen av vårdgarantin. När hela, eller stora delar av sjukhus, togs ut i strejk flyttades patienter och resurser till andra sjukhus i regionen för att i första hand säkerställa omhändertagandet av de akut sjuka patienterna. Patienter inbokade för planerade operationer prioriterades ned.

Många av de tal som snurrade runt talade om många tusen inställda operationer och 5-8 gånger så många inställda planerade bedömningsbesök hos specialistläkare på sjukhusen. Jag förhöll mig skeptisk till att omfattningen skulle komma att bli så stor, men som i alla konflikter så blir övertonerna i debatten allt för ofta allt för höga.

I dag fick vi svart på vitt vilka effekter strejken fått i Västra Götalandsregionen under maj månad. Siffrorna visar att effekten var relativt ringa. Tvärtemot vad många gissat så är antalet väntande till besök respektive behandling färre den sista maj än den sista april.

Antalet väntande till ett mottagningsbesök sjönk med totalt 853 personer, och antalet sjönk inom alla tre kategorierna.

Väntande inom garantitiderna,
Patientvald väntan >180 dagar, och
Väntat mer än vårdgarantin 90 dagar.

8 600 patienter som väntat för länge per april blev till 8 200 patienter per maj.

Däremot ökade antalet väntande till operation/behandling, och lite förvånande var det främst i gruppen de riktiga långväntarna (de som tvingats vänta i mer än 180 dagar) som ökade från april till maj. Den gruppen ökade från 1100 till 1500 på en månad. Det kan dock inte ha varit en strejkeffekt då de redan väntat i mer än fem månader innan de trillade över i våra rödmarkerade staplar. Den sista maj var det fortfarande drygt 3 000 patienter som väntat längre än garantitiderna på operation/behandling i Västra Götalandsregionen.

Strejken var självklart inte bra för produktionen i hälso- och sjukvården, men fick heller inga dramatiska effekter i vår månatliga uppföljning. Maj månad brukar vara en ganska bra produktionsmånad, nu blev den något sämre och jag är glad för de patienter som inte drabbats och jag tycker det är viktigt att inte sjuksköterskorna får bära hundhuvudet för kraftigt växande vårdköer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0