SOS Alarm - lex Maria

Måndag eftermiddag och fullmäktiges budgetdebatt pågår för fullt. Just nu diskuteras budgetens "vinnare" kollektivtrafiken och debatten har under hela dagen präglats av en god ton och en bred samsyn i många frågor. Det är väl i grunden ett gott tecken, samtidigt som det ibland kan saknas lite nerv i debatten. Det kanske hettar till lite mer under morgondagens debatt.

Som alltid under en budgetdebatt är ansvaret uppdelat mellan partiernas olika företrädare så jag har trots ett visst sug avstått från att ge mig in i debatten och förlitat mig på god argumentationsförmåga hos partikamrater och majoritetskamrater. Istället har jag kunnat ägna dagen åt att lyssna, förbereda mig för morgondagens debatt, föra några informella samtal utanför salen, men också följa dagens nyhetsflöde på nätet.

Jag fastnade för en nyhet i Dagens Medicins nätupplaga som rapporterar om att SOS Alarm i Värmland har gjort en lex Maria anmälan efter en möjlig felbedömning tidigare i år.

Det är bra att verksamheten på eget initiativ gör en lex Maria-anmälan för att utreda vad som eventuellt har brustit, för att säkra rutinerna för en säker och kvalitativ prehospital vård och för att säkra förtroendet för den viktiga men känsliga verksamheten som nödnumret och ambulanssjukvården utgör.

I Västra Götalandsregionen pågår just nu en upphandling av alarmerings-, prioriterings- och dirigeringsfunktionen av ambulanssjukvården. Förra gången regionen gjorde en upphandling fick SOS Alarm uppdraget, precis som i övriga landet. Om ungefär ett halvår får vi besked om det blir SOS Alarm eller någon annan entreprenör som får det framtida uppdraget att svara för alarmering, prioritering och dirigering av regionens ambulansflotta.

Det har funnits incidenter också i dirigeringen av ambulanser i Västra Götalandsregionen. Det är nu som vår förmåga att ställa rätt och relevanta krav på framtida potentiella leverantörer av dessa tjänster. Invånarna måste ha ett fullt förtroende för att ambulanssjukvården fungerar som den ska när den behövs. Det går dock aldrig att helt gardera sig för att det kan inträffa så kallade samtidighetskonflikter när många ambulanser behövs samtidigt, men det är viktigt att kompetensen - både den medicinska och den logistiska dirigeringskompetensen - är så hög att säkerheten blir så hög som det bara är möjligt.

Med regionens upphandling kommer kraven på den medicinska kompetensen att stärkas. Vi kommer också att ta ett större ansvar för uppföljning och utvärdering än vad vi har gjort tidigare. Sammantaget är jag övertygad om att vi med den nya upphandlingen skapar en organisation som är ännu bättre rustad att klara sitt uppdrag och bibehålla förtroendet hos Västragötalänningarna om att de kan känna sig trygga med såväl alarmerings-, prioriterings- och dirigeringsfunktionerna som med själva ambulanssjukvården och den kompetens och utrustning som numera finns i våra ambulanser i form av bilar, båtar o helikopter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0