Fråga om alkohol

Socialstyrelsen presenterade för någon dag sedan en rapport med en "utvärdering av alkoholförebyggande insatser i hälso- och sjukvården 2006-07". Det finns också en kortare sammanfattning på Socialstyrelsens hemsida.

Av rapporten framgår att det alltjämt är känsligt att ställa frågor i sjukvården om patienternas alkoholkonsumtion. Det är betydligt mindre vanligt än att ställa frågor om rökning, kost och motion.

Variationerna mellan landstingen och regionerna i omfattningen av utbildningsinsatser till personalen på detta område är stor. I Västerbotten uppgavs att 94% av vårdcentralerna hade genomfört utbildningsinsatser till personalen i alkoholfrågor, medan det i Skåne endast var 30% av vårdcentralerna som genomfört utbildningar. Västra Götalandsregionen kommer nästan lika dåligt ut i jämförelsen som Skåne med 38% av vårdcentralerna.

Det finns dock goda exempel också från vår region där man aktivt och på ett bra sätt jobbar med alkoholfrågorna i primärvården. Ett sådant exempel är från Primärvården i Göteborg som jobbat med ett program som kallas Hälsolyftet som syftar till att göra en hälsoprofil för patienten och där självklart frågan om alkoholkonsumtion finns med.

10% av kvinnorna och 17-18% av männen i vuxen ålder beräknas ha en riskfylld alkoholkonsumtion. Alkoholen är kanske det största hoten mot folkhälsan, både för den enskilde och för vad en riskfylld alkoholkonsumtion kan leda till för negativa effekter för familj, omgivning, arbete med mera.

Vi måste därför i mycket större utsträckning våga fråga och våga diskutera kring alkoholkonsumtion, och med vi menar jag inte bara sjukvårdspersonal utan också alla vi andra som kan se tecken på en riskfylld konsumtion hos familjemedlemmar, vänner, arbetskamrater med flera.

Alkoholen är en del i vår kulturtradition, men det är bara drygt 100 år sedan som svenskarna höll på att supa ihjäl sig och än idag kostar alkoholen många miljarder kronor i negativa samhällseffekter. Vi måste våga reagera när vi ser eller tror oss se att ett bruk av alkohol är på väg att övergå i ett riskbruk eller missbruk. Där har vi alla ett stort ansvar, och personal i sjukvården ett ännu större ansvar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0