Lundströmmottagningen

I går var det invigning av den nya helikopterhangaren till regionens ambulanshelikopter. Det var en viktig och angelägen satsning för att bland annat skapa en bättre arbetsmiljö för dem som jobbar med ambulanshelikoptern i regionen.

I dag var det dags för en ny invigning av en ännu viktigare verksamhet - Lundströmmottagningen i Alingsås.

Lundströmmottagningen är den nya regionala enheten för bedömning och utredning av transsexualism och könsidentitetsstörningar. Tillsammans med Ingela Tuvegran, sjukhusdirektör på SÄS, Bengt Lundström, en av de främsta överläkarna inom området och Robin Backman, patientföreningen TS-Väst fick jag chansen att förätta invigningen av lokalerna i huset för den vuxenpsykiatriska öppenvårdsverksamheten i Alingsås.

Det var både med glädje och viss skam som jag åkte till Alingsås i morse för att vara med på invigningen. Det var med glädje för att vi i Västra Götalandsregionen äntligen inrättar en verksamhet med en hög kompetens för att kunna bedöma och utreda de patienter som söker sig till mottagningen. Det var med en viss rodnad på kinderna över att vi faktiskt inte har haft en sådan verksamhet i regionen på många år.

I samband med omroganisationer på SU i mitten av 90-talet kom den dåvarande verksamheten att hamna allt mer i skymundan tills Bengt Lundström, som ledde verksamheten, gav upp och sökte sig till andra uppdrag. Sedan början av 2000-talet har vi inte haft en tillräckligt bra omhändertagande av denna känsliga patientgrupp.

Verksamheten har faktiskt varit i gång sedan i december och fått 25 remisser varav de flesta personerna nu är under inledande bedömning. Med dagens invigning tar regionen ytterligare ett steg på vägen mot att uppfylla målen i den regionala utvecklingsplanen för psykiatrin. Efter invigningen försvann min rodnad på kinderna och ersattes med stolthet i bröstet för att vi har startat en viktig verksamhet för en mycket utsatt och ensam patientgrupp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0