Ordförandekonferens

5-6 gånger om året inbjuds det till ordförandekonferens med de medicinska sektorsråden. För mig är det, utan att fjäska, några av de viktigaste och mest intressanta dagarna på året. Som allra oftast är det intressanta program med något eller ett par teman, men det viktigaste är möjligheten att träffas både politiker, professionella och ledande tjänstemän för gemensam information och diskussion. Precis som i många andra sammanhang så är den viktigaste tiden pauserna när man får chansen att lyfta frågor på tu man hand med andra.

De 25 medicinska sektorsråden och de tre specialitetsråden för diabetes, rättspsykiatri och prehospital vård är oerhört viktiga instituationer för oss beslutsfattare. I sektorsråden finns den medicinska kompetensen som vi lekmannapolitiker saknar och sektorsråden spelar därmed en viktig roll i utvecklingen av medicinska riktlinjer och vårdprogram, som remissinstanser med mera för att förse oss beslutsfattare med ett bra underlag. Sektorsråden har också rollen att försöka normera sjukvården för att skapa en mer enhetlig praxis i hur vi ska behandla olika patientgrupper för att få vård på lika villkor i hela regionen.

Dagens ordförandekonferens hade bland annat temat Äldre i hälso- och sjukvården. Man kan möjligen undra varför ett sådant tema skulle behövas. Jag får ibland frågan om vi inte borde införa äldrevårdscentraler i regionen på samma sätt som det finns barnavårdscentraler. Jag brukar svara att vi har redan 141 äldrevårdscentraler men att vi kallar dem vårdcentraler. De äldre är sjukvårdens främsta målgrupp. Det är i huvudsak när vi blir äldre som vi i större utsträckning behöver hälso- och sjukvårdens resurser. Det är därför lite förvånande när Åke Rundgren på Sahlgrenska Akademin presenterar uppgifter över den lilla plats som geriatrisk kompetens har i den samlade utbildningen för läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

En ökad kunskap om åldrandet och åldrandets sjukdomar behövs hos alla som är verksamma och arbetar i hälso- och sjukvården.

Dagens konferens gav också prov på en mängd aktiviteter som nu riktas mot att förbättra vården och omhändertagandet av de äldre i sjukvården. Det är oerhört positivt att ett större fokus riktas mot denna primära målgrupp men jag tror också det är viktigt att vi på något sätt samlar ihop de olika projekten för att finna en ordentlig linje och en systematik i det vi gör för att utveckla vården, inte minst för gruppen multisjuka äldre som med befolkningsutvecklingen kommer att öka under de närmaste årtiondena.

Jag kommer att återkomma i den frågan ganska så snart hoppas jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0