Rikssjukvården

Jag har i dag varit i Stockholm och deltagit i det fjärde sammanträdet med Rikssjukvårdsnämnden. Rikssjukvårdsnämnden inrättades för ganska precis ett år sedan med syfte att identifiera rikssjukvård och ge tillstånd till sjukhus att bedriva rikssjukvård. Syftet med Rikssjukvårdsnämndens arbete är att samla sällan förekommande och högt komplicerade sjukvårdinsatser inom ett visst område till helst två, men i undantagsfall ett, av landets universitetssjukhus.

Efter ett år så börjar nämnden och kansliet vid Socialstyrelsen att finna formerna för behandling och hantering av hur uppdragen ska identifieras och fördelas.

Vi har tidigare beslutat att klassificera barnhjärtkirurgi som rikssjukvård och ansökningstiden för att bedriva barnhjärtkirurgi som rikssjukvård gick ut för drygt en vecka sedan. Precis som förväntat har de två enheter i landet som i dag bedriver barnhjärtkirurgi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Lund, ansökt om att fortsatt få bedriva barnhjärtkirurgi. Beslut om tillstånd och villkor för tillståndet i det ärendet kommer att fattas på nämndens nästa sammanträde i maj.

I dag har vi beslutat att klassificera ögononkologi, eller delar av densamma, som rikssjukvård och möjlighet att ansöka kommer att gå ut under den närmaste tiden. På så sätt är rutinen nu i gång med klassificering, ansökningar och tillståndsgivning.

Under hösten kommer vi att närma oss det som de flesta tror blir det stora slaget - fördelning av tillstånd för att bedriva transplantationsverksamhet. Jag kommer att återkomma i ämnet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0