Andel av BNP
Några dygn i Warszava i Polen har gjort att jag inte har kunnat blogga på några dagar. Som alltid när man varit borta några dagar handlar det för mig om att försöka komma ikapp nyhetsflödet.
I veckan som gick presenterades en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) om den ekonomiska utvecklingen för kommuner, regioner och landsting. Bilden är att de senaste årens goda ekonomiska tider nu kommer att försämras, och för sjukvårdshuvudmännen i regioner och landsting är bilden särskilt bekymmersam.
Jag har varit inne på det tidigare med rapporter från andra landsting som börjar bromsa kraftigt och andra som börjar få stora problem. Fördelen i Västra Götalandsregionen är att vi har en viss fallhöjd med flera år av goda resultat, men även vi drabbas av de lite sämre tiderna.
SKL spår stora underskott i landstingssektorn på några års sikt. Det är särskilt alarmerande när vi också står inför nya krav och utmaningar i hälso- och sjukvården. Jag är av övertygelsen att det finns en förbättrings- och effektiviseringspotential i sjukvården, men jag är också lika övertygad om att sjukvårdens totala resurser behöver öka sett över tiden. Samtidigt är det egentligen ingen som ser en skattehöjning som en långisktig lösning.
Lösningen är istället att hälso- och sjukvårdens andel av BNP måste öka. I Sverige är sjukvårdens resurser av BNP relativt låg. Många av jämförbara länder satsar en större del av de gemensamma resurserna på sjukvården. Ett av de bästa sätten att säkra den långsiktiga finansieringen av sjukvården och öka vårdens andel av BNP är att värdesäkra statsbidragen.
Regeringen skryter gärna om hur mycket pengar de delar ut i olika portionspåsar till kommuner och landsting, men de säger ingen om att värdet av statsbidragen ständigt urholkas till följd av inflationen.
Min uppmaning till regeringen inför höstens budgetproposition är att börja värdesäkra statsbidragen till svensk hälso- och sjukvård så att sjukvårdens andelen av BNP tillåts växa så ska vi som är ansvariga i regioner och landsting se till att resurserna förvaltas på ett så klokt sätt att Sverige även fortsatt kan bedriva en effektiv hälso- och sjukvård med kvalitet i världsklass.