Äntligen arbetsfred

Har ägnat hela dagen åt sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) och även om vi haft en rad intressanta och viktiga frågor att behandla (återkommer i den frågan) så har tankarna allt som oftast glidit iväg till hur parterna SKL och Vårdförbundet skulle hantera medlarnas slutbud till dem.

Sent på eftermiddagen kom så till sist det efterlängtade beskedet om att konflikten är avblåst från och med klockan 10.00 i morgon. Det stora fjärde varslet vid fem av landets Universitetssjukhus som skulle trätt ikraft i morgon behöver aldrig verkställas.

Det är oerhört skönt att konflikten äntligen är över. Även om jag personligen tycker att Vårdförbundet har skött sina lagda varsel på ett ansvarsfullt sätt, hur ansvarsfull en strejk nu kan vara, då det till syvende og sisdt alltid är tredje man, patienten, som drabbas av en konflikt.

Såväl SKL som Vårdförbundet ger information och kommentarer om avtalet på sina respektive hemsidor.

När verksamheten nu återgår till det normala har vi en ny ryggsäck att arbeta med i sjukvården i form av vårdbesök, operationer och behandlingar som skjutits upp under strejkperioden. Vi har också en eftervård av konflikten. Många sjuksköterskor kommer att vara missnöjda med att det inte blev bättre, och ekonomiansvariga på sjukhus och vårdcentraler kommer att fundera på hur de högre nivåerna ska kunna finansieras.

Jag tror det är oerhört viktigt att inte sjuksköterskorna nu skuldbeläggs. Konflikträtten är för mig en självklar del av en fungerande arbetsmarknad, sen kan man alltid diskutera hur modernt det är, och vilket effekt det egentligen har att gripa till strejkvapnet.

Nu går vi vidare och försöker jobba ikapp det vi missat och långsiktigt skapar en lönebildning som är rätt och rättvis utifrån utbildning, ansvar och kvalifikationer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0