Fetmaepidemi?

Antalet feta och överviktiga ökar med 400 000 varje år! Informationen i dagens upplaga av Göteborgs-Posten drabbar mig på morgonen, och jag kan inte riktigt tro på den, tills jag inser att det handlar om antalet europeer som drabbas. Det gör antalet lite mer troligt, men inte desto mindre oroande.

Larmrapporterna de senaste åren har duggat tätt om en ökande övervikt och fetma. Vi har lite på avstånd kunnat följa utvecklingen i USA de senaste decennierna med oro, och som i så mycket annat är USA föregångare och trendsättare. Övriga världen följer efter med någon decenniums eftersläpning. I detta fall är inte USA det goda exemplet, utan det oroande exemplet på en modern livsstil.

Samtidigt har det i Sverige kommit lite glädjande rapporter de senaste åren om att den negativa utvecklingen med ökande övervikt och fetma om inte brutits så i alla fall stannat av. Det är möjligt att de senaste årens diskussioner faktiskt lett till en ökad medvetenhet bland befolkningen.

Ett av våra största hinder mot att fullt ut kunna uppfylla vårdgarantin är de som väntar på en så kallad obesitasoperation mot fetma. Operation har blivit svaret också på en i första hand livsstilsrelaterad sjukdom. Som ett brev på posten med ökad fetmakirurgi följer också plastikkirurgi när överflödshud behöver tas bort efter genomförd viktminskning. Ibland måste man ställa sig frågan hur långt samhällets åtagande ska sträcka sig? men det är en diskussion jag får återkomma till vid annat tillfälle.

Samtidigt förs en diskussion i de professionella kretsarna för indikationen när obesitaskirurgi ska användas. Det finns starka förespråkare för att sänka indikationsgränsen så att många tusen fler bör erbjudas operation. Vad jag förstår är meningarna dock starkt delade mellan olika professionella företrädare i läkarkåren.

I Västra Götalandsregionen håller vi just nu på att färdigställa ett handlingsprogram mot övervikt och fetma. Svaret kan inte vara sjukvården på alla frågor. I grunden handlar det naturligtvis om ökade förebyggande insatser. I regionen har folkhälsokommittén och miljönömnden tagit en intressant initiativ om en skolmatsakademi.

Daglig idrott, motion eller rörelse i skolan borde vara en självklarhet, och kanske en möjlighet för skola och idrottsrörelse att med gemensamma krafter ge alla ungdomar en naturlig möjlighet att få röra på sig varje dag. Det borde inte vara så svårt att genomföra. Förläng antalet timmar i skolan med ett par timmar per vecka så skapas förutsättningar för sundare vanor.

Livsstil i Väst är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Volvo för att få sin personal till sundare livsvanor, och ytterligare ett exempel på vad vi kan göra för att förhindra en negativ utveckling.

Med detta sagt har jag kastat sten i glashuset i åtta stycken, och lovar att ta mitt ansvar för att minska min övervikt och skapa sundare livsvanor. Politiskt kan vi inte fatta alla besluten, men politiken kan stimulera enskilda individer och erbjuda bättre möjligheter för en bättre livstil, och tillsammans kan vi med klokskap och lite ansträngning se till att dagens forskningsrapport inte förverkligas framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0