Från bänk 112

Från dagens sammanträde med regionfullmäktige kan jag rapportera om att vi alldeles nyss fattat beslut om att tillskriva regeringen om att få permanenta regionbildningen i Västra Götaland. Det har snart gått tio år sedan regionfullmäktige samlades för allra första gången hösten 1998. Västra Götaland och Skåne fick möjligheter att "på försök" bli regioner med övertagande av vissa statliga uppgifter inom det regionala utvecklingsområdet.

Under de år som gått har regiontanken vunnit allt mer gehör och för ett år sedan presenterade Ansvarskommittén förslag om att Sverige skulle inledas i 6-9 regionkommuner. Sedan dess har det varit en stor aktivitet i alla politiska partier och i politiska församlingar runt om i landet. Jag har själv deltagit i flera möten runt om i landet och delat med mig av mina erfarenheter av att leda hälso- och sjukvården i en region, och skillnaderna mot ett landsting.

En som rest desto mer är vår förre regiondirektör Jan-Åke Björklund som i tio månader rest runt i landet och lyssnat till hur man vill förhålla sig till regioner runt om i partier, kommuner och landsting. Jan-Åke berättade vid dagens fullmäktige om den karta som håller på att utkristallisera sig med kanske 7-10 regioner i framtiden. Det han förmedlade var att landet i stor utsträckning vill få samma möjligheter som vi i Västra Götaland nu haft i tio år.

En dag som denna kan man inte låta bli att tänka tillbaka på det ifrågasättande som funnits och den kritik som funnits både bland allmänhet och bland politiker. Dagens omröstning om att permanenta regionen fick stöd av 137 röster mot 4, en avstod och sju var inte närvarande vid omröstningen. Ett brett politiskt stöd således och på samma sätt kan vi också avläsa ett allt större folkligt stöd för regionen i de undersökningar som görs av SOM-institutet vid Göteborgs Universitet.

Motivet till att bilda regioner utgick i första hand från behovet att stärka de regionala utvecklingsfrågorna. När vi om ytterligare tio år ska blicka tillbaka på resultatet är jag övertygad om att hälso- och sjukvården är en av de stora vinnarna av regionbildningen.

Framtiden är, som alltid, spännande!


Kommentarer
Postat av: Lillemor

MVG för din blogg !

2008-05-21 @ 16:32:31
Postat av: Lillemor

MVG för din blogg !

2008-05-21 @ 16:33:40
Postat av: Jonas Andersson

Tack för berömmet!

2008-05-21 @ 19:33:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0