Jämställd vård

I Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsorganisation pågår just nu slutputsningen på den handling som gör att vi i hälso- och sjukvårdsutskottet kan fatta beslutet om att inrätta ett kompetenscentrum för jämställd vård.

Det är en oerhört glädjande satsning för att öka kunskapen om de olika behov patienter kan ha för att de just är män eller just kvinnor. I den verksamhetsanalys av hälso- och sjukvården i regionen som presenterades för två veckor sedan kunde vi för det första konstatera att det i allt för många databaser inte går att få fram könsuppdelad statistik för att kunna göra analyser. I samma verksamhetsanalys görs också en del konstaterande om just bristen på denna kunskap. I kvalitetsdata för dialysvården konstateras att kvaliteten på dialysvården är bättre för kvinnor än för män, orsaken är att patienterna standardbehandlas och då svarar den genomsnittligt större och tyngre mannen inte lika bra på behandlingen.

Perspektivet måste dock vara bredare än bara på den rent medicinska kunskapen kring könsskillnaden i vården som behöver. För att nå en jämställd vård behöver inte minst attityder påverkas och förändras. Vi talar ofta om att mannen är norm i samhället och vi fick idag ett praktexempel på detta.

Dagens Medicins nätupplaga rapporter i en artikel att en kvinnas DNA nu är kartlagd. Det är forskare vid Leiden University Medical Centre i Holland som genomfört projektet. När jag såg rubriken blev jag lite förvånad för hela debatten om att analysera hela människans DNA har ju pågåt i flera år. En av de holländska forskarna konstaterar också rätt så torrt att "- Det var dags, efter fyra män, att skapa en bättre balans mellan könen."

När man kartlagt fyra mäns DNA är det alltså dags att också studera det andra könet.

Kompetenscentrum för jämställd vård kommer att behövas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0