Mothers' index
Internationella Rädda Barnen (Save the Children) presenterar idag en rapport, Mothers' index, där en jämförelse görs av levnadsvillkoren för mödrar och barn i olika länder. Jämförelsen handlar bland annat om hälsa, utbildning och ekonomi.
Sverige toppar listan följda av våra nordiska grannländer, Australien, Nya Zealand och några andra västeuropeiska länder. I botten hamnar i huvudsak afrikanska nationer.
Undersökningen och rapporten i sig är inte särskilt överraskande eller uppseendeväckande. De länder man kan förvänta sig ska ligga i topp gör det, och vice versa. Det som gör att jag ändå väljer att blogga om detta idag är att jag tror det är viktigt att ibland faktiskt reflektera över att tillståndet i allmänhet är rätt så gott i Sverige i såväl hälso- och sjukvården som i många andra områden. Det finns fel och brister i våra välfärdsländer och enskilda barn, mödrar och andra kan fara mycket illa också på hemmaplan, och det är en viktig drivkraft för mig att fortsätta mitt politiska engagemang.
Det är också viktigt att kunna sätta in saker i ett perspektiv. När resurserna inte ökar lika mycket som vi ibland önskar så hörs ibland överorden om "katastrof" för olika verksamheter. Låt oss när vi hör ett sådant uttalande från politiker och eller tjänstemän eller verksamhetsföreträdare nästa gång, låt oss då också refklektera över effekterna av cyclonen i Burma och vad som egentligen är en katastrof.
Vi har alla möjligheter att kunna utveckla vår svenska välfärd, men vi måste ibland också ta oss tid att se att vi redan har det väldigt bra och att det kan finnas andra som kan behöva en liten del av de stora resurser vi redan har.
Helt rätt! Det finns många sådana exempel på "överdrifter" som ter sig banala i förhållande till andra länder etc. Ett annat exempel publicerades idag om antalet trafikdöda/100.000 innevånare, där Sverige låg bäst till med ca 4 döda, och där tex Spanien och Grekland låg på runt 15!