Pneumokockvaccin

Större delen av dagen har ägnats åt sammanträde med regionens hälso- och sjukvårdsutskott. Vi hade en ovanligt kort agenda i antal ärenden, men flera av dem var desto tyngre. Vi hade bland annat den årliga träffen med patientnämndernas presidier. Patientnämnderna har en mycket viktig roll i sjukvården för att både hjälpa enskilda som mött problem och bekymmer i vården, men också för att återföra kunskap till vårdorganisationen om hur patienter upplever problemen.

I dialogen mellan HSU och patientnämnderna lyfter vi mer av principiella systemfrågor som vi kan förväntas påverka. Idag handlade diskussionen bland annat om kvalitetsbrister hos stafettläkare, vård för personer med skyddad identitet och den eviga frågan om patienten har valfrihet i primärvården.

Dagens allra tyngsta ärende var dock 2007 års verksamhetsanalys. Hälso- och sjukvårdens verksamhetsanalys är ett 140-sidigt dokument med ca 300 tabeller, figurer och bilder över sjukvårdsverksamheten 2007. För oss som är engagerade i vårdens utveckling är det ett oerhört viktigt dokument för att följa produktion, konsumtion, kvalitet och ekonomi med mera uppdelat på nämnder eller sjukhus, och med tidsserier där det är möjligt.

Tyvärr ska det till en sista korrekturläsning innan den är helt färdig och att jag kan lägga en länk till den.

Dagens blogg var egentligen tänkt att handla om gårdagens beslut från Socialstyrelsen om att allmän pneumokockvaccination ska in i den allmänna barnvaccinationsprogrammet från och med nästa årsskifte. Det är ett välkommet beslut som kommer att ge våra barn ett bättre skydd mot såväl lindriga infektioner som mot riktigt allvarliga sjukdomar som hjärnhinneinflamation.

Som ett brev på posten kommer vi nu att få en debatt om så kallad catch-up vaccinering för att nå dem hade fått vaccinationen om den införts tidigare. Ska vi börja med att vaccinera redan i höst? och borde vi i så fall inte också ta dem som borde vaccinerats även i vintras och i våras? och hur ska vi i så fall hantera dem som borde fått det 2007?

Gränsdragningsdebatter är alltid svåra. Tillverkarna av vaccinet önskar naturligtvis att landsting och regioner ska ha så lång catch-up period som möjligt, och så även föräldrar till de barn som precis missar gränsen. Jag tycker diskussionen är svår. Hur man än vrider eller vänder sig så måste man dra en gränslinje någonstans, och blir den mer rättvis om man drar den vid ett annat datum? Debatten lär komma och vi får väl försöka finna ut vad som är rimligt.

Jag förutsätter nu att regeringen tar sitt ansvar och följer finansieringsprincipen så att landsting och regioner kompenseras för det extra åtagande som läggs på oss. I detta fall borde det inte vara svårt för regeringen för de kommer snabbt att vara stora ekonomiska vinnare på att antalet VAB-dagar minskar med färre infektioner bland barnen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0