Tuffare tider

Idag har de tre partierna i den politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen - fp, c och s - samlats var för sig för genomgång och diskussion om regionens budget för 2009. Inte ens trogna läsare av denna blogg kommer att få reda på något förrän nästa måndag 12/5 då budgeten presenteras.

Däremot kan vi redan nu konstatera, och det är knappast någon hemlighet, att vi går mot tuffare tider för sjukvårdshuvudmännen. Även om skatteintäkterna beräknas fortsätta öka i relativt hög takt så gör också kostnaderna det, bland annat personalkostnaderna och läkemedelskostnaderna som tillsammans står för upp emot 3/4 av sjukvårdens kostnader.

Landstinget i Östergötland flaggar för att personalen ska minska med knappt 500 personer under 2008-2009. Liknande tongångar hörs från andra landsting. I det läget är det skönt att i grunden ha en stabil och stark ekonomi i Västra Götalandsregionen för att kunna möta framtiden utan att behöva vidta panikåtgärder i verksamheten.

Situationen kommer dock att ställa krav på organisationen. Krav på att vi jobbar smartare och använder såväl kompetens som andra resurser så effektivt som möjligt för att både hushålla med resurserna och för att öka kvaliteten och säkerheten i verksamheten.

Jag hoppas att det var en tillräcklig retning av nyfikenhetsnerven inför nästa måndags budgetpresentation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0