Förtroende

Onsdagen blev ur mitt perspektiv en dag då såväl förtroende byggdes upp som revs ned. Låt mig börja med det positiva förtroendet som byggdes.

Hela denna vecka är en "representationsvecka" med publika tillställningar. Måndag och tisdag ägnades åt regionfullmäktige, onsdagen åt Chefsforum, torsdagen åt Nordsjökommissionen och Psykologdagarna och fredagen blir det Stockholm och folkpartiets partistyrelse. Den här typen av veckor erbjuder många nya möten och nya frågeställningar och även om inte aktivitetsgraden alltid är så hög (mycket passivt lyssnande till andra) så tar de en hel del på kraften.

Chefsforum var en heldagskonferens som samlade knappt 200 av regionens verksamhetschefer till temat: "för dig som vill veta mer om regionens politik och hur den förverkligas". För mig själv var väl inte programmet för dagen så upphetsande då det handlade om hur fyra ledande politiker och fyra ledande tjänstemän förklarade grunderna och utmaningarna sett ur perspektiven regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsutskottet, regionutvecklingsnämnden och personalutskottet. Det blev dock många bra föredragningar och jag kände i de väl placerade pauserna att vi under dagen starkt bidrog till att bygga ett ökat förtroende mellan politiken och tjänstemannaledningen å enda sidan och verksamhetschefer "på golvet" å den andra.

För många av oss som är aktiva i den politiska ledningsnivån så ter sig många saker som självklara, men som inte är det längre ut i organisationen. Den typen av möten som vi haft idag tror jag starkt bidrar till både en ökad kunskap och en ökad förståelse för vad vi vill från den politiska ledningsnivån. Det kan i sin tur bidra till att minska riskerna för missförståelse och motsträvighet när vi förstår varandra bättre.

--

Det raserade förtroendet för dagen står manipulerade forskningsdata för. I olika medier, bland annat Dagens Medicin, rapporteras om manipulerade forskningsdata kring fosterövervakningssystemet STAN. Ord har stått mot ord under en längre tid i denna fråga, men en ny granskningsutredning pekar återigen på att mycket tyder på att forskningsdata har manipulerats till förmån för det nya övervakningssystemet.

Det är tyvärr inte första gången som forskningsfusk förekommer. Det som gör det extra besvärligt är när det som i detta fall finns medicintekniska företag, eller i andra fall läkemedelsföretag, som kan dra ekonomisk nytta av att felaktiga forskningsresultat leder till ekonomisk vinning. De ekonomiska drivkrafterna är starka men det är fullständigt oacceptabelt om medvetet fusk försätter människor i ökade risksituationer.

Några av mina huvudpunkter i min föredragning på Chefsforum handlade om behovet av en kunskapsbaserad hälso- och sjukvård och en säker hälso- och sjukvård. Inom hälso- och sjukvården är vi oerhört beroende av att kunna förlita oss på ny forskningskunskap för att utveckla och förbättra vården. Händelser som den idag gör att ny kunskap kan börja ifrågasättas vilket kommer att fördröja eller försena annan ny kunskap att få genomslag i vården vilket vore till nackdel för medborgare och patienter.

Slutsatsen från dagen är att förtroende är viktigt och vi måste söka fler och nya arenor för att bygga det förtroendet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0