Öppna jämförelser 2008

Så kom då äntligen årets upplaga av Öppna Jämförelser i svensk hälso- och sjukvård. Det är tredje gången som Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Socialstyrelsen jämför de 21 landstingen och regionernas resultat utifrån medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglgihet och kostnader.

Öppna jämförelser är ett utmärkt sätt att stimulera till utveckling av kvaliteten i svensk hälso- och sjukvård. Att jämföra sig med andra leder till en strävan att förbättra sig över tiden - "ingen vill ju vara sämst i klassen". 85 olika indikatorer presenteras i de fyra olika kategorierna, de allra flesta kring medicinska resultat och vi kan nu inte bara jämföra oss med varandra utan också börja jämföra över tiden, även om vissa indikatorer är nya för året och att andra indikatorer är förändrade jämfört med tidigare år.

Resultatet av Öppna Jämförelser 2008 är att de medicinska resultaten blir bättre - så också i Västra Götalandsregionen. Regionen kan visa upp bättre faktiskt resultat i årets uppföljning än i tidigare års uppföljningar. Vi har också förbättrad vår relativa position jämfört med andra landsting och är "gröna" inom fler områden än tidigare.

Att bli "grön" innebär att man tillhör topp-7 bland landstingen. Ytterligare 7 landsting erhåller färgerna gult och rött för att visa deras relativa position jämfört med kollegorna. Detta ger naturligtvis en förenklad bild, men den är enkel och pedagogisk. Det finns dock risker att man förbättrar sina verkliga resultat samtidigt som andra landsting förbättrar sig ännu mer, och på kuppen framstår som man försämrats på grund av en sämre relativ placering.

Västra Götalandsregionen får mycket gult vilket inte är så konstigt för en stor region, men det finns inga skäl att nöja sig med att vi per automatik borde ligga på snittet. Min ambition är Västra Götalandsregionen ska ligga i topp. De olika landstingens profil framgår av denna presentation.

Det kommer att finnas flera anledningar att återkomma till resultaten från Öppna Jämförelser 2008. Nu ska jag ägna mig åt att läsa, reflektera och försöka analysera våra resultat av dagens rapport.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0