Åter färre väntande

Det var mycket siffror igår, inte bara ansökningar till VG Primärvård, det var också dag för redovisning av vårdgarantiuppföljningen per mars månad.

Som rubriken antyder visar mars-siffrorna på att vi åter minskar antalet och andelen patienter som fått vänta längre än de stipulerade vårdgarantitiderna, efter att vi har legat relativt still under månaderna januari och februari.

Per sista mars lyckades vi inte uppfylla vårdgarantilöftet för drygt 4 000 patienter till mottagningsbesök och inte heller för knappt 2 000 patienter till operation/behandling. Det är naturligtvis 6 000 tusen för många, men summan bör ändå sättas i sitt sammanhang.

När den nationella vårdgarantin infördes den 1 november 2005 tillhörde Västra Götalandsregionen de landsting som hade störst problematik med långa vårdköer. 22 500 hade väntat mer än 90 dagar på ett första mottagningsbesök, alltså 18 500 fler än idag. Drygt 10 000 patienter hade väntat mer än 90 dagar på en operation/behandling jämfört med dagens 2 000 patienter, och Västra Götalandsregionen tillhör idag ett av de mest framgångsrika landstingen och regionerna, även om vi har en bit kvar.

Västra Götalandsregionen har 340 rapporteringsenheter vid de offentligt drivna sjukhusen. Sedan förra året har vi infört en målrelaterad ersättning till de enheter som kan uppvisa noll väntande över vårdgarantins gränser. Förra året hade vi en mätpunkt i samband med sista december. I år följer vi och ersätter vid fem tillfällen - per januari, mars, maj, september och november.

I januari var det 190 enheter som kunde rapportera full måluppfyllelse. I mars hade det antalet ökat till 219 enheter som fullt ut klarade av att uppfylla vårdgarantin. Därmed utgick en ersättning till våra sjukhus på nästan 11 miljoner kronor. För mig är denna "bonus" helt rätt väg att gå. I allt för många år har vi gett extra resurser till de som haft längst väntetider. Idag premierar vi dem som klarar sitt uppdrag.

Till sist kan jag med mycket stor glädje konstatera att regionen för andra månaden i rad till 100% lyckades uppfylla den skärpta vårdgarantin till barn- och ungdomspsykiatrin på 30 dagar.

Förra året klarade vi inte av att ytterligare minska väntetiderna under april och maj när vårdkonflikten bröt ut. Jag har därför goda förhoppningar om att april och maj i år ska visa på ytterligare förbättringar och måluppfyllelse innan sommarmånaderna (som vanligt) åter kommer att försämra statistiken något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0