Offensiv mot klamydia

Västra Götalandsregionens arbeta med att identifiera och minska antalet fall av könssjukdomen klamydia fortsätter. Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen och under förra året konstaterades 42 000 fall av klamydia, varav knappt 6 500 i Västra Götalandsregionen. Av smittsskyddsinstitutets statistik fram att det under de tre första månaderna i år har konstaterats drygt 10 000 fall.

Västra Götalandsregionen utgör inte något undantag kring den långsiktigt ökande trenden av antalet klamydiafall, men jag kan ändå notera att regionen under 2000-talet gått från att ha legat på, eller strax över riksgenomsnittet till att de senaste åren legat en hyfsad bit under riksgenomsnittet.

Trendbrottet kom samtidigt som vi i regionens budget satte en minskning av de sexuellt överförbara infektionerna bland unga  som ett prioriterat mål. Jag hoppas att det denna budgetskrivning har haft en viss inverkan med ett ökat fokus mot frågorna, men tror framför allt att ett antal aktiva åtgärder har bidragit.

De allra flesta fall av klamydia upptäcks via tester i primärvården och på ungdomsmottagningar, och där smittspårning till dem som haft sexuella kontakter med den smittade är ett viktigt inslag i arbetet. Sedan ett antal år erbjuder Västra Götalandsregionen tillsammans med tre andra landsting också möjligheten att testa sig via internet och hemsidan klamydia.se. Nästan 25 000 personer har utnyttjat denna tjänst för att få ett svar på om de bär på en klamydiainfektion eller inte. 7,35% av dessa tester har varit positiva.

I går meddelade regionens smittskyddsenhet att som en pilotverksamhet kompletterar möjligheterna att testa sig via ett antal gymnasieskolor i regionen. Syftet är att öka antalet ungdomar som testar sig. Via skolornas skolsköterskor ges ungdomarna den testutrustning som annars skickas hem via klamydia.se.

Det är ett bra och offensivt arbete för att få fler som testar sig. Det i sin tur kanske leder till att regionens statistik "försämras", men det är också bra om vi kan identifiera och därmed behandla fler individer. Det är först när mörkertalen blir synliga som vi kan angripa hela problemkomplexet.

Den långsiktiga ökningen av klamydia är oroväckande. Till och från dyker diskussionen, senast tidigare i vår, upp om det borde införas en allmän screening mot klamydia. Jag är dock skeptisk till det då informationen som sådan kommer att vara färskvara om en individ är smittad eller inte. Jag tror därför att en sådan åtgärd inte skulle vara så kostnadseffektiv att den kan motiveras. Screeningsundersökningar kan i detta fall inte heller ta bort det personliga ansvaret att dels skydda sig själv och sin partner, och annars söka vård vid oro om smitta.

Min förhoppning är att regionen med olika åtgärder ska kunna fortsätta att minska spridningen av sexuellt överförbara infektioner, och det är ett högt prioriterat arbete. Därför är jag nästan helt säker på att det prioriterade målet om att minska dessa infektioner också kommer att finnas med i nästa års budget för sjätte eller sjunde gången.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0