Vårdbarometern 2008

Varje år genomför regioner och landsting ett attitydundersökning bland invånarna om deras syn på hälso- och sjukvården. Idag presenterades uppföljningen av 2008 års 44 412 intervjuer. De flesta landsting frågar 1 000 personer, medan Västra Götalandsregionen tillfrågar 9 700 personer för att kunna få ett nedbrytbart underlag också för våra 12 geografiska hälso- och sjukvårdsnämndsområden.

Vårdbarometern kallas undersökningen, och är just en barometer kring folks förtroende för vården i landet. Resultaten finns sammanfattade i en pdf-fil.

Det glädjande med resultaten av Vårdbarometern är att resultaten successivt under 2000-talet har blivit allt bättre. Förtroende och nöjdhet har förbättrats över tiden. Det är däremot lite nedslående att det fortfarande finns så många som inte är nöjda och inte känner förtroende för hälso- och sjukvården.

Även om skillnaderna mellan de 21 landstingen och regionerna i de flesta frågor är relativt små, så är det nedslående att Västra Götalandsregionen oftare hamnar på den undre halvan än den övre halvan. Har de inte fattat hur bra vård vi ger ;-)

Vi kan mäta både det ena och det andra i hälso- och sjukvården. Till syvende og sidst är det ändå invånarnas uppfattning om vården som är avgörande för hur väl vården lyckas leva upp till deras förväntningar, och hur vi politiskt har lyckats med våra målsättningar.

De övergripande bilderna av detta som finns i länken ovan är intressanta, men jag kommer att avvakta ytterligare kommentarer tills jag får se fler bilder av utvecklingen över tid också på region- och landstingsnivå, inte bara på nationell nivå. Jag vill också gärna ta del av de nedbrutna siffrorna på HSN-nivå. Då finns det riktigt mycket att botanisera kring.

Resultatet av vårdbarometern är ett viktigt instrument när vi ska värdera vilka insatser vi behöver göra framgent för att kunna erbjuda våra invånare en ännu bättre hälso- och sjukvård.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0