Första utskottsmötet för terminen

Jag har ägnat onsdagen åt terminens första sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet. Det kändes trevligt att vara igång igen med intressanta ärenden och spännande utmaningar. Jag inser att detta blir väldigt tjatigt men mest tid på mötet tog två ärenden - Nya influensan A (H1N1) och VG Primärvård.

Båda var informationsärenden, men tog ändå sin tid då det var ett tag sedan utskottet var samlat för möte. Planeringen för höstens vaccinationer är i full gång och vid utskottets möte om två veckor kommer vi förhoppningsvis att vara helt klara med alla var, hur, vem, när kring den praktiska hanteringen av vaccinationerna.

I VG Primärvård ser det mesta ut att rulla på rätt så bra. Till och med igår hade det inkommit knappt 80 000 valblanketter från människor som redan bestämt sig för ett annat val än det som de erbjudits. Jag har under den senaste veckan fått många frågor om varför vi skickar ut ett "förvalt erbjudande" och inte låter folk välja helt fritt. Mitt svar är att folk kan välja helt fritt nu, och sedan göra ett nytt val när de vill och i princip hur ofta de vill efter den 1 oktober, men det ersättningssystem som vi har valt i VG Primärvård bygger på att alla är listade någonstans. Skulle alla behöva fylla i en blankett utan förvalt erbjudande så kanske 70-80% skulle göra detta. Efter upprepade påminnelser så kanske vi skulle kunna komma upp i 90-95%, men det skulle innebära att primärvårdsresurser hölls undan för de 205 privata och offentliga vårdgivare som har valt att starta verksamhet.

Jag skriver nu 205 vårdgivare, trots att jag i de senaste blogginläggen skrivit om 206 vårdcentraler med en 207:e på gång. Orsaken är den information vi fick idag om att en vårdgivare valt att dra sig ur redan innan vi startat på grund av svårigheter att rekrytera personal. Det är naturligtvis olyckligt att tappar en vårdcentral mitt i listningsprocessen och det trots att vårdgivaren har ansökt, blivit godkänd och valt att skriva kontrakt på att driva vårdverksamhet fram till 2014-12-31.

I beslutsväg har vi beslutat om förslag till nya patientavgifter för hälsovårdande insatser i sjukvården. Som hälsovårdande insatser räknas t ex rökavvänjningskurser. 60 kronor för behandling i grupp och 120 kronor för gruppbehandling blir den nya taxan. Det är mycket annat som vi också måste tänka på kring avgifter och VG Primärvård. I ett annat ärende slog vi idag fast att personer med skyddad identitet som av detta skäl avstår från att lista sig på en viss vårdcentral alltid har rätt att betala den lägre patientavgiften (den för listade patienter) oavsett vilken vårdcentral de söker. En liten fråga i det stora hela, men en viktig fråga för den lilla gruppen redan hårt utsatta individer som tvingats leva med skyddad identitet.

Vi antog sammanträdestider för utskottet under 2010 med den sedvanliga rutinen om att i princip mötas varannan onsdag för möte större delen av året. Det kan tyckas ofta, men vi har ofta många och tunga ärenden som tar sin tid att diskutera och behandla.

För att sluta där vi började så tog vi upp ett extra ärende där hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår regionstyrelsen föreslå regionfulllmäktige (härlig byråkratisvenska) fatta det formella beslutet om att Influensa A-vaccinationen ska vara kostnadsfri för den enskilde.

Allra sist blev jag osäker i morse när de på radion sa att Fuglesangs rymdfärd var uppskjuten. Betydde det att den var uppskjuten eller att rymdfärgan var uppskjuten? Var den i luften eller kvar på marken? Ibland är svenska språket lustigt.

Tack för att ni läser!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0