Igång på allvar
Inser denna måndagseftermiddag att förra veckans start efter semestern var en mjukstart. Nu är det skarpt läge på det mesta. I morgon är det terminens första sammanträde med regionstyrelsen (RS) och på onsdag det första mötet med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU). När jag läser handlingarna märker jag att HSU bättre lyckades städa av sitt bord före sommaren för vi har betydligt färre beslutsärenden på onsdag än normalt, medan RS direkt efter sommaren har fler (och med omfattande) ärenden än normalt direkt efter sommaren.
Konstaterar också att de båda sakerna hänger ihop. Ett antal av HSU:s ärenden och andra nämnder och utskotts ärenden från slutet av juni skulle gå vidare till RS, så när vi "städade" våra bord med ärenden så växte inkorgen för regionstyrelsen.
Märker också att telefonen och mejlen går igång ordentligt, och det är den mest frustrerande delen av arbetet. Det går nästan inte att ligga i fas med både mejl och telefonsvarare om man ska försöka få någon timme för sig själv utan jobb på dygnet, vilket är mycket frustrerande.
I alla sammanhang dominerar nu två frågor - influensapandemin och VG Primärvård. Vid morgondagens RS kommer vi att fatta beslut om att ge godkännande för ytterligare en vårdcentral i Strömstad som önskar starta verksamhet en bit in på nästa år. Ytterligare några ryktas vara på väg in. De 206 vårdcentralerna blir till 207 och kanske ytterligare några.
Det pågår nu en kamp om patienterna. Vissa övertramp i marknadsföringsinsatserna har vi tyvärr kunnat konstatera även om jag tycker den stora mängden information är saklig, vettig och korrekt. Visa tycker att det är en osmaklig kamp om patienterna, för att hårddra det så skulle jag vilja säga att ÄNTLIGEN är det kamp om patienterna. Perspektivskiftet blir tydligt. Vårdcentralerna har uppfattat sin uppgift att det gäller att MÖTA patienterna - inte att MOTA dem från att komma.
Jag är övertygad om att vi kommer att få vissa inkörningsproblem. Göteborgs-Posten har idag en artikel om problemen med överföring av patientjournaler för de patienter som väljer att byta vårdgivare. Jag kan dela oron för att det är en större administrativ börda, men då alla vårdgivare sannolikt både kommer att vara mottagare av nya patienter som att behöva tappa patienter så ligger det i allas intresse att hanteringen av journaler sköts snabbt, snyggt och effektivt mellan de olika vårdgivarna.
Såväl på RS på tisdag som vid HSU på onsdag kommer vi att få lägesinformationer om planeringen inför massvaccinationerna mot pandemin. Jag tror att vår organisation kommer att ordna med bra planer för hur detta ska genomföras, men jag ser samtidigt en stor utmaning rent informationsmässigt och kommunikativt ut mot medborgarna. När, var och hur ska man bli vaccinerad, och kanske framför allt varför? Vi har just nu en lite olycklig offentlig diskussion kring alla frågorna, vilket sannolikt skapar en osäkerhet bland befolkningen när olika auktoriteter uttalar att det är bra respektive dåligt att vaccinera sig, det är viktigt eller oviktigt om många vaccinerar sig, om det är de äldsta eller yngsta som ska vaccinera sig först. Till det tillkommer diverse teorier som snurrar runt på nätet kring om det är farligt att vaccinera sig, och vem det är farligt för.
Det offentliga Sverige måste här försöka samla sig för att tillsammans med massmedia ge en så relevant och tydlig information som möjligt för att säkerställa att befolkningen har adekvat information inför massvaccinationerna.
Influensavaccinationer och VG Primärvård kommer att vara höstens hetaste frågor, men även ekonomin, vårdgarantier, vårdöverenskommelser med mera kommer att pocka på uppmärksamheten nu när vi är igång på allvar.