Viktiga besked om pandemin

Skulle helst vilja bredda mina tankar och reflektioner i bloggen kring att handla också om annat än pandemin Influensa A H1N1 när jag nu kommit igång med bloggandet igen, men det går helt enkelt inte att undvika. Det är om detta det sjukvården i stor utsträckning kretsar kring just nu.

Jag har just spenderat mitt första månatliga SKL-dygn i Stockholm för terminen och även där var frågan om vaccinationerna mot pandemiinfluensan i fokus. Sveriges kommuner och landstings (SKL) hälso- och sjukvårdsdelegation har idag rekommenderat SKL styrelsen att i morgon fatta beslut om att rekommendera alla regioner och landsting att erbjuda sina invånare kostnadsfria vaccinationer. Det är ett bra beslut och en rekommendation som vi kommer att följa i Västra Götalandsregionen.

Det är framför allt bra att vi har fått ett besked om en rekommendation så att den frågan inte behöver uppta mer tid för journalister och andra ställa frågor kring.

Även Socialstyrelsen har idag lämnat viktiga besked vad gäller vilka grupper av individer som bör prioriteras först när vaccinet börjar anlända till Sverige i månadsskiftet september/oktober. Föga förvånande innebär rekommendationen från Socialstyrelsen att det är gravida kvinnor, människor med kroniska sjukdomar samt hälso- och sjukvårdspersonal som bör få tillgång till vaccinet först av alla. Syftet är att först skydda de grupper som riskerar att drabbas hårdast av influensan och den personalgrupp som kommer att behövas för att ta hand om dem som trots vaccinationerna ändå kommer att drabbas av influensan. Sjukvården måste så långt som möjligt fortsätta kunna fungera även med ett större antal insjuknande patienter i landet.

Massvaccinationerna kommer att fresta på i regioner och landsting, både organisatoriskt under tre höstmånader och ekonomiskt.

Vi har ännu inte fått några fler besked från regeringen om de avser att bidra till att lätta den börden. Däremot innebär mitt Stockholmsbesök också att jag fick viktig information om den framtida beräknade skatteutvecklingen för regioner, landsting och kommuner. Efter att under varannan månad i nästan ett helt år fått sämre och sämre prognoser om skatteutvecklingen för vår sektor har trenden vänt i prognoserna. SKL:s augustiprognos visar på en förbättring av skatteunderlaget för såväl 2009 som 2010. Det är inga stora förändringar, men det värstingscenario som vi tidigare har arbetat efter har nu något förbättrats, vilket är tacksamt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0