Positiv IT-nyhet!

ÄNTLIGEN!!!

...så kan nog den inre reaktionen hos hälso- och sjukvårdsutskottets ledamöter avläsas i samband med ett informationsärende som punkt 3 på dagens dagordning.

Dan Wiklund, som arbetar vid regionens hälso- och sjukvårdsavdelning, var på plats för att föredra punkten "Införande av nationell patientöversikt (NPÖ)". På grund av mycket annat de senaste veckorna hade jag inte helt hunnit uppdatera mig på innehållet i de informationsärenden vi hade vid dagens HSU-sammanträde och hade nog mest förväntat mig en lägesrapport av hur det går med projektet Nationell patientöversikt (NPÖ) som en viktig del av den nationella IT-strategin för vård och omsorg.

Dan lyckades i alla fall överraska mig när han sa att Västra Götalandsregionen nu är redo att som ett av de första regionerna/landstingen börja köra NPÖ i skarp drift. Våra databaser är redo att "fiskas" på information som kan presenteras i den nationella patientöversikten.

På NPÖ:s hemsida beskrivs tanken med den nationella patientöversikten:

"Den nya tjänsten Nationell Patientöversikt ger behöriga användare möjlighet att med patientens samtycke hitta och titta på viktig patientinformation som registrerats i de olika vårdsystemen hos landstinget, kommunen och den privata vårdgivaren. Informationsmängder såsom diagnoser, provresultat, läkemedelsordinationer, vårdplaner blir tillgängliga för alla anslutna huvudmän via ett webbgränssnitt."

I det första läget kan behörig vårdpersonal endast få fram uppgifter ur de databaser som sjukvården i Västra Götaland rapporterar till och även de vårdkontakter som Västra Götalänningar gjort i Örebro som varit pilotlän för NPÖ. Successivt kommer alla regioner, landsting och kommuner att anslutas till systemet och då kommer vi just ÄNTLIGEN att, med patientens samtycke, ha tillgång till den information som jag tror att de flesta patienter redan tror att vi har tillgång till.

Jag tillhör dem som varit otroligt otålig med klent samordnade IT-system i vården där det varit svårt att samla uppgifter, överföra uppgifter och få olika system att kommunicera med varandra. Jag har också varit frustrerad över att den nationella IT-strategin har kostat mycket utan att ge nämnvärt tillbaka. Jag har varit en stark anhängare av att skrota allt vi har och egentligen börja om från början, men blivit övertygad om att det ändå inte är rätt väg att gå.

Efter dagens positiva besked så har min otålighet och frustration delvis lagt sig och ersatts med en känsla av hopp inför framtiden.

Allt kommer inte att vara löst över en natt. Tanken är att vi i regionen ska börja implementera NPÖ:n i primärvården och vid regionens akutmottagningar vilket troligen är de ställen där det är viktigast att snabbt kunna ta del av och få en överblick över en enskild patients vårdkontakter och vårdhistoria. När vi klarat det ska alla andra verksamheter kunna ta del av samma sak och därefter måste vi också kunna "fiska information" i alla andra landstings och kommuners databaser för att kunna ge en komplett översikt av en patients vårdkontakter.

Dit är det en bra resa, men idag känns det äntligen som att tåget har lämnat perrongen och börjat få upp farten. Nu gäller det att elledningarna och rälsen håller så att vi kan accelerera hastigheten för att nå målet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0