Bättre inköp
Sveriges regioner och landsting, liksom primärkommunerna, står inför en stor ekonomisk utmaning de närmaste åren när skatteunderlaget minskar kraftigt jämfört med tidigare prognoser. SKL kom i förra veckan med en ny prognos som försämrade de beräknade skatteintäkterna för Västra Götalandsregionen med knappt 300 miljoner för innevarande år, och med nästan 600 miljoner kronor 2010. Detta är då en förändring jämfört med den prognos som kom i december som i sin tur var betydligt sämre än den prognos som kom i oktober och som regionen bygger till tilläggsbudget för 2009 på. Det ser med andra ord ordentligt tufft ut på vår intäktssida i ekonomin.
För att klara de ekonomiska utmaningar som hälso- och sjukvården står inför måste våra verksamheter under detta år klara av att hålla kostnaderna till budgeterade nivåer, annars riskerar vi galopperande underskott i regionens ekonomi, och med tidigare erfarenheter från början av regionbildningen så är det inte en tid att längta tillbaka till.
Jag har flera gånger tidigare i denna blogg återkommit till att den stora "vinsten" som hälso- och sjukvården kan göra är att arbeta aktivt med kvalitets- och verksamhetsutveckling för att minska vårdens kvalitetsbristkostnader och kunna få en bättre och säkrare hälso- och sjukvård med högre kvalitet till en lägre eller oförändrad kostnad. Problemet i nuläget är att ett mer intensivt sådant arbete inte ger några snabba klipp. Det måste få vara ett långsiktigt utvecklings-, förändrings- och förbättringsarbete i organisationen.
Det finns dock klipp att göra i hälso- och sjukvården också i det korta perspektivet, och det handlar om våra inköp av varor och tjänster. Region Skåne presenterar idag ett exempel på en upphandling som de genomfört tillsammans med tre andra sydsvenska landsting av pacemakers, implementerbara defibrillatorer, ICD och elektroder i hjärtsjukvården.
Kostnaderna för dessa dyra medicinska prylar kommer med upphandlingen att sänkas med 45 procent jämfört med idag. Region Skåne beräknas spara 24 miljoner kronor om året.
Vi har en skyldighet gentemot skattebetalarna att bli mycket bättre på inköp i svensk hälso- och sjukvård och genom bra upphandlingar pressa priserna på bland annat medicinsk utrustning. Min bild av Västra Götalandsregionens upphandlingar är att de i allt för hög grad är ramupphandlingar av flera bolag som ger oss stor valfrihet i sortimentet som vi handlar upp, men som inte ger oss de skalfördelar för att pressa kostnaderna ordentligt.
Jag vet att också vi har flera goda exempel på mycket lyckade upphandlingar där priserna pressats ordentligt genom en större exklusivitet till en eller två leverantörer, men i dagens ekonomiska läge måste vi snabbt se till att dessa goda exempel blir betydligt fler.