Nationell cancerstrategi
Syftet med en nationell cancerstrategi har dock varit olika från olika intressenter och olika personer. Jag har under resans gång opponerat mig mot dem som drivit den mest extrema tesen om att cancersjukvården borde brytas ut ur nuvarande hälso- och sjukvårdsorganisation och drivas nationellt. Det är en fullständigt absurd tanke då cancersjukvård bedrivs på alla vårdnivåer från primärvården till den högspecialiserade rikssjukvården. Det går inte att skapa en speciell vårdorganisation för dem som drabbas av en cancersjukdom.
Jag ska inte påstå att jag läst alla 303 sidorna utredning under helgen, men utifrån det jag sett så tycker jag att Kerstin Wigzell har hamnat rätt så rätt i sina förslag till nationell normering av cancersjukvården. Hon efterlyser .det som jag själv har gjort, mer av gemensamma nationella riktlinjer, och har satt upp fem övergripande mål i cancerstrategin;
1. att minska risken för insjuknande i cancer
2. att förbättra kvaliteten i omhändertagandet av patienter med cancer utifrån ett tydligt patientperspektiv
3. att förlänga överlevnadstiden efter en cancerdiagnos och förbättra livskvaliteten efter en cancerdiagnos
4. att minska regionala skillnader i överlevnadstid efter en cancerdiagnos
5. att minska skillnader mellan befolkningsgrupper i insjuknande och överlevnadstid.
Förslagen till åtgärder liknar i stora stycken de som vi själva fick fram i vår översyn av cancersjukvården i Västra Götalandsregionen som presenterades för snart halvtannat år sedan.
Det handlar om preventiva åtgärder för att förhindra den cancersjukdom som går att påverka med hjälp av mer livsstilsrelaterade åtgärder som kopplingen mellan tobaksrökning och lungcancer och mellan solning och hudcancer. Det handlar om att se över ledtider och korta dessa i cancersjukvården för att skapa en flyt i vårdens olika övergångar och i diagnostik. Det handlar om den nivåstrukturering av cancerkirurgin som vi pratar om internt i Västra Götalandsregionen och där vi så sent som för två veckor sedan beslutade att samla all pancreaskirurgi (bukspottskörteln) till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I den natioenlla cancerstrategin talas till och med om att skapa några nationella centra dit den mer ovanliga cancerkirurgin samlas i syfte att skapa ett tillräckligt underlag för att kunna höja kvaliteten i vården.
Regionens canceröversyn riktade också in sig på bland annat framtida kompetensförsörjning, förbättringar i den palliativa vården för cancerpatienter och förslag till att förbättra och stärka forskningen kring cancersjukdomar i Västra Götalandsregionen.
Av den oro som jag hade när flera debattörer starkare betonade ordet "nationell" än ordet "cancerstrategi" finns inte mycket kvar efter att ha tagit del av Wigzells utredning. Det tycks vara ett väl avvägt förslag med tydliga mål för cancersjukvården i hela landet, och det faller nu ett stort ansvar på oss i regioner och landsting att fortsatt organisera och utveckla cancervården så att vi kan infria dessa målsättningar, och i det läget känner jag att vi ligger i framkant med den översyn av cancersjukvården som redan är gjord i regionen och som ligger till grund för vårt fortsatta utvecklingsarbete.