Primärvårdsuppföljning

Februari är tiden för så kallade uppföljningssamtal i Västra Götalandsregionen med nämnder och styrelser. Totalt är det visst 36 styrelser och nämnder i regionen som är kallade till "husförhör" med anledning av föregående års ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat. Jag har som ambition att försöka vara med på alla uppföljningsmöten med styrelser och nämnder inom sjukvårdssektorn, men kommer tyvärr inte att lyckas fullt ut.

Idag var vi schemalagda 9-17 i Borås, men lyckades vara färdiga till klockan 16 efter möten med hälso- och sjukvårdsnämnderna i Sjuhärad (HSN 8) och Mitten-Älvsborg (HSN 6) på förmiddagen och med primärvårdsstyrelserna i Fyrbodal och Södra Älvsborg på eftermiddagen.

Uppföljningsmötena med primärvårdsstyrelsern är naturligtvis särskilt intressanta just nu med tanke på att regionfullmäktige i förra veckan fattade beslut om genomförandet av vårdvalsmodellen VG Primärvård i förra veckan.

En av de bärande idéerna i arbetet med VG Primärvård har varit att ta tillvara det som är bra i dagens primärvård och att försöka förbättra det som inte fungerar lika bra. Dagens uppföljningsmöten visar på att vi har mycket som är bra i den nuvarande primärvårdsorganisationen. I såväl Fyrbodal som i Södra Älvsborg visade styrelserna att de tillgänglighetssiffror som gjorde regionen till bäst i landet i den nationella mätningen i oktober, ytterligare har förbättrats i dessa områden till årets slut.

Det pågår också mycket annan positiv utveckling i primärvården, men det är också väldigt tydligt att det största bristen i dagens primärvård är bristen på allmänläkare i primärvården. Det syns både i antalet vakanser på läkarsidan och i kostnaderna för bemanningsföretag. Att lösa det problemet är primärvårdens största utmaning och frågan är förstås om VG Primärvård kan bidra till det?

Personligen är jag övertygad om det. Jag kan i alla fall inte se hur VG Primärvård skulle kunna göra situationen sämre än idag. Tvärtom så tror jag att det koncept som finns i VG Primärvård kan locka fram några av de allmänläkare som idag jobbar som stafettläkare, på nationella taxan, i läkemedelsindustrin eller jobbar som dubbelspecialister på sjukhusen kan lockas av att vilja arbeta lite mer kontinuerligt i primärvården inom ramen för VG Primärvård.

Några kan lockas av att kunna jobba med kontinuitet i ett enskilt vårdbolag, andra kan lockas av de ökade frihetsgrader som den offentliga primärvården kommer att erbjuda, ytterligare andra tror jag kan lockas av ett ersättningssystem som premiärer kvalitet, förebyggande och helhetstänkande arbete framför "pinnstatistik". Några kanske hoppas på en nystart för hela primärvården och ger oss en ny chans genom att erbjuda sina tjänster och sin kompetens till primärvården.

Jag inbillar mig inte att vi löser bristen på allmänläkare i primärvården över en natt genom införandet av VG Primärvård, men kan vi med VG Primärvård ta steg på vägen mot en ökad bemanning med allmänläkare så har vi definitivt bidragit till att förbättra det som inte har varit lika bra i en för övrigt väl fungerande primärvård i Västra Götalandsreigonen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0