Differentierade avgifter

Länsrätten i Skåne har idag kommit med ett utslag i frågan om differentierade patientavgifter inom primärvårdens valfrihetssystem, i detta fall i Skånes Hälsoval Skåne. På hemmaplan väntar vi på ett domslut i samma ärende vad gäller VG Primärvård. För oss är det därför glädjande att länsrätten i Skåne funnit att det inte strider mot lagen att ha olika patientavgifter när patienten gör besök inom eller utom vårdvalsystemet.

I Västra Götalandsregionen funderade vi inledningsvis att helt ta bort patientavgiften för patienter som gör besök vid den vårdcentral som de har valt att lista sig. I samband med förra sommarens remissomgång fick det förslaget en hel del kritik då det fanns farhågor för dels en överkonsumtion om det blir gratis men också farhågor för att pengarna till primärvårdssystemet totalt sett skulle minska.

Vi lyssnade till den kritiken men ville fortsatt premiera den patient som är "trogen" sin vårdcentral för att skapa den viktiga kontinuiteten i primärvården. Vi valde då modellen att sätta differentierade patientavgifter med en lägre avgift för besök vid vald vårdcentral och en högre avgift om man väljer att gå till en annan vårdcentral än sin egen eller för besök utanför VG Primärvård.

Nyckelordet i primärvården är många gånger kontinuitet. Ibland brukar skillnaden mellan primärvården och sjukhusvården beskrivas som att i den sjukhusspecialiserade vården är sjukdomarna desamma men patienterna kommer och går, i primärvården är patienterna desamma men sjukdomarna kommer och går.

I det perspektivet blir kontinuiteten viktig. En långvarig relation gör att vårdpersonal känner sina patienter och dennes sjukdomsbild och patienten behöver inte vid varje besök upprepa sina sjukdomshistoria och sin läkemedelslista. Det är detta vi vill stödja med att via de differentierade patientavgifterna i styra patienterna och premiera patienterna om de söker till sin egen vårdcentral.

Dagens 120 kronor för läkarbesök kommer i fortsättningen att vara 100 kronor vid vald vårdcentral och 200 kronor vid annan vårdcentral, Avgiften vid sjukvårdande behandling som idag ligger på 60-80 kronor blir i fortsättningen 50 kronor vid vald vårdcentral och 100 kronor vid annan vårdcentral.

Nu vänter vi bara på klartecken också från länsrätten i Göteborg.

Kommentarer
Postat av: Ann-Marie

Appropå avgifter. finns det en möjlighet att se över avgifterna för multisjuka och deras sjukresor. Det är gnäll från chaufförer när resenären inte har jämna pengar och de som åker ofta kommer snabbt upp i frikort. Vad kan göras? Betala till frikort, fakturera? Allt för att slippa kontant hantering är bra.

2009-06-24 @ 17:22:05
URL: http://ambeckman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0