Pandemivaccin

Det finns alltid en risk att man får äta upp det man väljer att publicera på en blogg för eftervärlden. Det brukar jag sällan känna, men i detta inlägg väljer jag att sticka ut huvud mer än vanligt.

I slutet av förra veckan beslutade Socialstyrelsen att rekommendera alla landsting att köpa in vaccin mot den nya Influensan A (H1N1). Regioner och landsting har utifrån det avtal som Sverige (via Stockholms läns landsting) har med läkemedelstillverkaren GlaxoSmithKline hela midsommarhelgen på sig att besluta om inköp ska göras i enlighet med Socialstyrelsens rekommendation.

Drygt 200 miljoner kronor kommer drygt 3 miljoner doser till 1,5 miljoner Västra Götalänningar att kosta. Totalt kommer kostnaden för Socialstyrelsens rekommendation att kosta regioner  och landsting 1,2 miljarder kronor för 18 miljoner doser till 9 miljoner invånare. Ännu har inte regeringen gett besked att de tar kostnaden för pandemivaccinet. I enlighet med den så kallade finansieringsprincipen (den statliga myndigheten gör en rekommendation) vore det en skandal om inte staten också skickar med finansiering för vaccinerna.

För en landstingssektor som går mot ett underskott innevarande år på 3-5 miljarder kronor är en tillkommande kostnad på 1,2 miljarder inga små pengar.

Det finns förutom kostnadsaspekten en rad frågor att ställa sig i detta ärende. Varför välja linjen med en massvaccination när influensan bedöms som relativt mild? Efter vad jag har kunnat uppfatta så här långt så är det endast Sverige och Frankrike som beslutat om massvaccination. Chefen för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, Anders Tegnell, säger också att influensan kan utvecklas och bli mer elakartad. Kommer då detta vaccin att skydda, eller ska det till 18 miljoner nya doser?

En massvaccinering innebär naturligtvis att vi behöver beställa två doser per invånare, samtidigt som vi av erfarenhet vet att alla varken vill eller kommer att vaccinera sig. Själv tror jag det kommer att bli svårt att nå en täckningsgrad över 75%, och vad ska vi i så fall göra med en fjärdedel av vaccindoserna?

Jag hade funderingar på om Västra Götalandsregionen kanske skulle beställa en lägre andel och vid behov av fler doser köpa av andra landsting, men det skulle vara både osolidariskt mot de andra landstingen och vara rätt svårt att förklara i ettläge där upp emot 100% faktiskt efterfrågar ett skydd. Kanske borde Socialstyrelsen, på basis av tidigare erfarenheter, redan från början föreslagit en lägre nivå av hushållningsskäl.

Under hösten förväntas vi få de första doserna och att alla doser är levererade i början av 2010. I det tidsperspektivet kanske vi bättre vet om det vi nu gör är en oerhört framsynt satsning, ett gigantiskt slöseri eller något där emellan.

Som representant för en region känner jag just nu att jag mest är upptryckt mot väggen med inga andra handlingsalternativ än att medverka till att beställa 3 miljoner doser pandemivaccin.

Kommentarer
Postat av: johan

Varför behövs det två doser per person?

2009-06-23 @ 19:53:06
Postat av: Jonas Andersson

Hej Johan,



efter vad jag förstår, och det är inte ovanligt när det gäller olika former av vaccin, så krävs det två doser med ett visst mellanrum för att ge ett fullgott skydd.



Så är det, men det kommer att öka ansträningarna på vården att klara av att organisera vaccinationerna och risken finns förstås att många som tar den första sprutan inte tar den andra.



/Jonas

2009-06-23 @ 20:11:57
URL: http://jonasliberal.blogg.se/
Postat av: Jonas Andersson

Hej igen,



jag har under dagen fått lite mer fakta om vaccinets troliga verkningsgrad. Då räknar man med ett skydd på 40-60% med en dos och ett skydd på 90% med två doser av vaccinet.



/Jonas

2009-06-24 @ 19:01:00
URL: http://jonasliberal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0