8 mars

Har spenderat en långhelg i Östergötland och Linköping där folkpartiet haft sitt årliga Liberala riksmöte. Kan konstatera att i princip alla som har försökt sig ta sig till denna stad med tåget har varit försenade eller kraftigt försenade. Ibland kan man vara tacksam över att få vara politiskt ansvarig för hälso- och sjukvården och inte för tågtrafiken i landet.

8 mars är sedan 99 år tillbaka den internationella kvinnodagen. En sådan sak går ju inte obemärkt förbi på ett riksmöte för ett parti som har gått i frontlinjen för kvinnors lika rättigheter så länge partiet har funnits och innan dess i olika rösträttsrörelser. Idag har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni talat till alla 800 deltagarna och i sitt tal lyft fram vårt Kunskapscentrum för Jämställd vård som nu är etablerat i Västra Götalandsregionen.

I torsdags träffade jag för första gången Sylvia Määtä som är nybliven verksamhetschef för Kunskapscentrum för Jämställd vård. Jag fick ett kort lunchsamtal med de tre medarbetarna på kunskapscentrat och det var roligt att höra om det engagemang som de nu möter i våra vårdverksamheter för arbetet med att få en mer jämställd vård. En jämställd vård innebär ibland att män och kvinnor ska få lika vård för att de är män och kvinnor, och ibland att de ska få olika vård för att de är just män och kvinnor. Jag ser fram emot att snart hinna fortsätta diskussionen med personalen på Kunskapscentrum för Jämställd vård kring hur vi kan använda centrat som en hävstång för fortsatt utveckling på området.

Från Västra Götalandsregionens sida har vi avsatt 10 miljoner kronor årligen till Kunskapscentrum för Jämställd vård. Nyamko Sabuni och regeringen har tillsammans med Sveriges kommuner och landsting (SKL) dessutom anslagit drygt 7 miljoner kronor i projektmedel inom ramen för projektet "Hållbar jämställdhet". Dessa resurser tillsammans med engagerad personal ger goda förutsättningar för att vi ska börja ta fler steg mot en allt mer jämställd hälso- och sjukvård.

Frågan om jämställd vård är viktig att lyfta fram en dag som denna, men frågan om jämställd vård är allt för viktig för att endast lyftas fram en dag om året. Arbetet med och för en jämställd hälso- och sjukvård måste bli en naturlig del av den ordinarie verksamheten - varje dag. Ska vi lyckas med det är Kunskapscentrum för Jämställd vård viktigt för den kunskapsbildning, forskning, utveckling och utbildning som centrat ska arbeta med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0